Parlement Oostenrijk akkoord met omstreden islamwet

3432

Het parlement van Oostenrijk heeft ingestemd met een nieuwe wet die de omgang met moslims regelt. Imams moeten voortaan in Oostenrijk zijn opgeleid en Duits spreken.

De regering was het na jaren van voorbereiding eind vorig jaar al eens geworden over de wet, die volgens het kabinet bedoeld zou zijn om de integratie van de ongeveer 600.000 moslims in het land te verbeteren. Zo zijn Islamitische feestdagen in de wet opgenomen.

Veel moslims vinden de wet discriminerend, omdat het regelt dat imams en moskeeën niet vanuit het buitenland gefinancierd mogen worden. Deze regel is bedoeld om te voorkomen dat radicale stromingen meer invloed krijgen in Oostenrijk.

Aanvechten

Moslimorganisaties noemen de wet onrechtvaardig, omdat joodse en christelijke organisaties geen beperkingen kennen om geld uit het buitenland te mogen krijgen. De organisaties overwegen de wet aan te kaarten bij het constitutioneel hof in Wenen.

In Oostenrijk wonen veel moslims met wortels in Turkije en Bosnië. Een moslimleider uit Turkije geeft aan dat Oostenrijk met de wet 100 jaar terug in de tijd gaat.

Bron: Nos.nl

Team al-Yaqeen
26 februari 2015