Paus: "Strijd tegen IS is wettig"

3844

Paus Franciscus acht het rechtvaardig om „een onrechtvaardige agressor te stoppen, zolang dat binnen de grenzen van de internationale wetgeving gebeurt”. Dat liet hij weten tijdens zijn bezoek aan Turkije. Zou hij deze stelling ook toepassen op de agressor die zichzelf ‘de staat Israël’ noemt?

De paus doelde hiermee kennelijk alleen op de strijd tegen IS (Islamitische Staat), die in Irak en Syrië een kalifaat heeft uitgeroepen. Door het bewind van IS en de burgeroorlog in Syrië zijn er bijna 2 miljoen vluchtelingen over de grens met Turkije gestoken.

Alleen middels „krachtige gezamenlijke inzet” kan er langdurige vrede komen in het Midden-Oosten. De paus was verder van mening dat een dialoog tussen verschillende geloofsgemeenschappen „een einde zal maken aan fundamentalisme en terrorisme”.

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, keerde zich tegenover de paus tegen de groeiende angst voor de Islam in het Westen en de vooroordelen die christenen en moslims over elkaar hebben. „Wij zien met pijn dat de vooroordelen tussen beide groepen in de islamitische en christelijke wereld groeien. In het Westen breiden het racisme, de islamofobie en de discriminatie zich uit”, aldus de Turkse president Erdogan.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
29 november 2014