Pegida barricadeert toegang islamitische basisschool

3530

Sympathisanten van de rechtsextremistische anti-islamgroep Pegida hebben maandag op de eerste schooldag de toegang tot een islamitische basisschool in Leiden geblokkeerd. Er werd een dreigbrief achtergelaten, inclusief afbeelding van een doodshoofd. De actie werd op sociale media door Pegida opgeëist.

“We schrokken behoorlijk toen we aankwamen”, zo vertelt directrice Gulsüm Dogan van de islamitische basisschool Er Riseleh. “Even dachten we nog dat het om een grap ging.” De directrice wurmde zich samen met twee collega’s door het gesloten hek naar binnen om de achterdeur te openen voor de jaaropening. Hierbij moesten de 76 kinderen wel de achteringang gebruiken. De politie werd ingeschakeld en knipte de hangsloten open.

Dat Pegida de actie opeist, werd duidelijk toen de directrice de tweets las. De groep wilde met deze protestactie duidelijk maken dat de Islam in Nederland volgens hen ongewenst is. Volgens Pediga zorgt de Islam voor vreselijke aanslagen in Europa. Door de sluiting van islamitische scholen wordt het probleem bij de wortel aangepakt, aldus de groep.

Niet de eerste keer

Pegida laat weten dat de actie tegen de school gericht is en niet tegen de kinderen. De groep beweert de actie niet zelf te hebben verricht, maar openbaar te hebben gemaakt nadat zij foto’s ontving. De groep roept op om in actie te komen omdat ‘onze kinderen verplicht worden moskeeën te bezoeken en met de fascistische ideologie in aanraking komen.’ Met soortgelijke acties wil Pediga laten zien ‘dat Islam en massa-immigratie niet welkom zijn in Nederland.’

Voor de basisschool in Leiden, die 24 jaar geleden werd geopend, is het de eerste keer dat ze zoiets meemaakt. De andere zestig islamitische basisscholen in Nederland hebben af en toe last van anti-islamacties, aldus Yusuf Altuntas, voorzitter van de koepel van islamitische basisscholen ISBO. “Het is iets van de afgelopen twee jaar. Maar wat er maandagochtend op de school in Leiden is gebeurd, is het meest extreme tot nu toe. Je moet nogal wat lef hebben om dit te doen.” Tot nu toe bleef het vooral bij ‘rare e-mails’.

De school in Leiden heeft inmiddels aangifte gedaan tegen discriminatie, het aanzetten tot haat, smaad en vernieling. Bij de school komt geen extra toezicht. Wel letten agenten extra op tijdens hun surveillance, aldus een woordvoerder van de politie Den Haag.

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen
22 augustus 2017