Pegida blaast demonstratie op laatste moment af

3178

Op het laatste moment hebben ongeveer twintig aanhangers van Pegida rechtsomkeer gemaakt en hun geplande demonstratie voor de Laleli Moskee in Rotterdam-Charlois afgelast. Volgens Pegida-voorman Edwin Wagensveld zou de politie niet hebben kunnen instaan voor de veiligheid van de demonstranten. Deze bewering is echter door de politie van de hand gewezen.

“Na het zien van de mensenmenigte hebben de aanhangers van Pegida besloten niet te gaan demonstreren en zijn vertrokken”, aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Deze had de demonstratie niet verboden omdat hij van mening is dat het recht op vrije meningsuiting zwaarder weegt dan het feit dat mensen aanstoot nemen aan de actie.

Bij de moskee hadden zich honderden tegendemonstranten verzameld. De burgemeesters van Utrecht, Arnhem, Den Haag en Gouda verboden soortgelijke acties.

Afgeblazen

Pegida wilde voor de moskee een barbecue houden en een varken roosteren. Dat is dus niet doorgegaan. Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, laat weten dat de demonstratie voor de Rotterdamse moskee op het laatste moment werd afgelast. “Op ongeveer 200 meter voor de locatie was er een kort gesprek met de politie en de veiligheidsadviseur van de gemeente”, aldus Wagensveld. “We hebben toen gezamenlijk gekeken wat de situatie was. Die was grimmig.”

Desondanks zou de politie in eerste instantie hebben aangegeven dat de veiligheid van de demonstranten iet in het geding was. Toen de bus met ongeveer dertig demonstranten wilde doorrijden, stapte de politie nogmaals de bus in. “Toen antwoordden zij ‘nee’ op de vraag of onze veiligheid nog was te garanderen”, aldus Wagensveld. “Dan houdt het voor ons op. Dat is essentieel.”

De bus reed daarom terug met het barbecuevlees nog aan boord. “Dat zal zeker opgegeten worden”, aldus de voorman.

Vrijheid

Wagensveld is niet treurig over het niet doorgaan van de actie. “We hebben laten zien wat er in Nederland gebeurt. Dat de vrijheid van meningsuiting verdrongen wordt door deze jongeren met een migratie-achtergrond. Aan ons heeft het in elk geval niet gelegen. Wij hebben ons allemaal netjes gedragen.”

Eerder vandaag was er een tegendemonstratie waarbij buurtbewoners en sympathisanten naar de moskee kwamen om deze te steunen en hun afschuw kenbaar te maken over de geplande demonstratie van Pegida.

Lees het bericht op: AD.nl

Team al-Yaqeen
8 juni 2018