Pegida demonstratie in Apeldoorn door burgemeester verboden

1666

Anti-islambeweging Pegida was voornemens om vanmiddag te demonstreren bij de Turkse moskee in het centrum van Apeldoorn. Volgens Pegida voorman Edwin Wagensveld heeft burgemeester Ton Heerts deze op het laatste moment verboden.

Wagensveld twitterde vlak voor de demonstratie zou beginnen: ‘Op last van de burgemeester @gem_apeldoorn een half uur vantevoren, #demonstratie vanwege te grote dreiging op mijn persoon #VERBODEN’.

Moskee op Facebook

Kort voor de tweet van Wagensveld, plaatste het bestuur van de Eyup Sultan Moskee te Apeldoorn een bericht op Facebook waarin het burgemeester Heerts oproept de demonstratie te verbieden. ‘‘Sinds deze week verspreidt Pegida doelbewust geruchten over het ontheiligen van de Koran. Het ontheiliging van de Koran druist in tegen de diepste religieuze gevoelens van de gelovigen. Als bestuur van Eyup Sultan Moskee Apeldoorn hebben wij onze zorgen geuit over het ontstaan van ongeregeldheden op het moment dat Pegida de Koran ontheiligt.’

Wij vrezen dat dit zal leiden tot een verstoring van de openbare orde, niet alleen op lokaal niveau, maar ook nationaal. Deze zorgen hebben wij gedeeld met de lokale bestuurders en de politie. De vertegenwoordigers van de politie hebben te kennen gegeven dat zij deze zorgen delen. Naar onze mening heeft de burgemeester op grond van de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde meer dan voldoende grond om deze demonstratie alsnog te verbieden en wij doen dan ook een dringend beroep om daartoe over te gaan.’

Koran verbranden

Pegida had als doel om onder meer een Koran te verbranden. De gemeente Apeldoorn heeft inmiddels bevestigt dat de demonstratie niet zal plaatsvinden. Desondanks is er veel politie zichtbaar aanwezig bij en in de omgeving van de moskee.

Bron: Ad.nl

 

Team al-Yaqeen

4 september 2020