Politie Tadzjikistan scheert duizenden baarden

4125

De Tadzjiekse politie heeft het afgelopen jaar de baarden van zo'n 13.000 mannen afgeschoren. De autoriteiten in het Aziatische land beschouwen lange baarden als teken van een radicaalislamitische overtuiging. De mannen werden door politiemensen van straat geplukt voor een gedwongen scheerbeurt.

Daarnaast zorgde de politie er, naar eigen zeggen, voor dat het afgelopen jaar zo'n 2.000 vrouwen hun hoofddoek af hebben gedaan. Winkels en kraampjes waar men hoofddoeken kon kopen, zijn op last van de overheid gesloten wegens het verkopen van ,,niet-traditioneel-Tadzjiekse kleding".

President Emomalii Rachmon, die al sinds 1992 aan de macht is in de voormalige Sovjetrepubliek, zet alles in het werk om te voorkomen dat zijn bevolking wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Vooral om de politieke Islam maakt de regering zich zorgen. Tzadzjikistan heeft Afghanistan als buurland. Vrijwel de gehele bevolking is moslim. Echter is de staat seculier en autoritair. Moslims mogen hun geloof belijden, maar de overheid oefent grote controle uit over het religieuze leven.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
20 januari 2016