Primeur voor islamitische chirurg: hartoperatie via kijkoperatie

3895

Dr. Alaaddin Yilmaz heeft in Hasselt (België) voor een wereldprimeur gezorgd door als eerst een hartklep te opereren via een kijkoperatie. Hierdoor kan de klassieke en zeer ingrijpende openhartoperatie vermeden worden.

Tot nu toe is voor complexe operaties, zoals het vervangen van een hartklep, een openhartoperatie noodzakelijk. Hierbij wordt het borstbeen van de patiënt doorgezaagd en de borstkas opengezet om bij het hart te kunnen.

De moslimarts, dr. Yilmaz, heeft nu een techniek ontwikkeld waardoor deze operatie via een kijkoperatie mogelijk is. Hiervoor heeft hij met de industrie instrumenten ontwikkeld die klein genoeg zijn om, via een insnede van 2 cm diameter tussen twee ribben en twee kleinere insnedes, de hele hartoperatie te kunnen uitvoeren.  “Kleiner kunnen we niet gaan”, zegt dr. Yilmaz, “want de hartklep die we moeten aanbrengen heeft ook een doorsnede van 2 cm.”

Het grote voordeel van deze manier van opereren is dat de patiënt veel sneller herstelt. Na enkele dagen mogen de patiënten het ziekenhuis al verlaten. Dit terwijl herstel bij de klassieke methode tot wel enkele maanden in beslag kan nemen.

Bron: VRT.be

Team al-Yaqeen
19 oktober 2017