Professor bevestigt wat Profeet 1400 jaar geleden aangaf

8410

Jaarlijks raken 24.000 mensen besmet doordat hun wond door een hond werd gelikt. Soms had dit zelfs een dodelijke afloop.

Guy Cornelis, emeritus microbiologie aan de universiteit van Namen, komt daarom met een duidelijke waarschuwing in de Belgische krant Het Nieuwsblad: ,,Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk. En ook zijn huid kan je ziek maken, want daar likt de hond geregeld aan. We kunnen geen enkel ras uitsluiten. Van ongeveer alle hondenrassen heb ik voorbeelden gevonden over besmetting door speeksel.”

Zo liet een man in Oostenrijk onlangs een wond op zijn hand door zijn hond likken. Dit met de hoop dat het de pijn zou verzachten. Echter kwam de man een paar dagen later te overlijden in het ziekenhuis. Een ander recent voorbeeld komt uit Canada. Een vrouw raakte in coma nadat een wond op haar been door een hond werd gelikt. Eenmaal ontwaakt uit de coma was haar been geamputeerd.

‘Vreemde bacterie’

Het gevaar is afkomstig van de bacterie capnocytophaga canimorsus. ,,Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor de mens”, aldus Cornelis. ,,Een vreemde bacterie. Soms gebeurt er niets bij contact tussen mens en hond. Maar toch raken jaarlijks 24.000 mensen besmet. Waarom weten we niet. Behalve dat mensen bij wie de milt is weggenomen meer gevaar lopen.”

Een bijkomend probleem is dat de symptomen van de ziekte nogal lijken op die van de griep: koorts en misselijkheid. Als een huisarts al de beslissing maakt om door te verwijzen naar het ziekenhuis, dan duurt het bloedonderzoek vaak nog een dag of twee. Dit kan al te laat zijn. Cornelis: ,,Nogmaals: niet ieder contact is besmettelijk en niet iedereen gaat eraan dood. Maar je kunt beter geen risico nemen.”

De Profeet (vrede zij met hem) sprak 1400 jaar geleden al over het speeksel van de hond, zeggende: ,,Het reinigen van iemands servies als een hond daarvan heeft gelikt, geschiedt door het (servies) zeven maal te wassen waarvan de eerste keer met aarde.”

(Sahieh Soenan Ibn Maadjah)

Bron van het nieuwsbericht: AD.nl

Team al-Yaqeen
29 november 2018