Profvoetballer heeft nieuw levensdoel: imam worden

13477

Voormalig profvoetballer Harvey Esajas, voormalig profvoetballer van onder meer Feyenoord, Ajax en AC Milan, bekeerde zich enkele jaren geleden tot de islam en heeft een nieuw levensdoel: imam worden.

Hieronder volgen enkele passages uit zijn interview. Lees het volledige interview op: Trouw.nl

Jezus met blond haar en blauwe ogen

Esajas is opgegroeid in de Evangelische Broedergemeente. “Ik ging ’s zondags mee naar de kerk, tot ik vanwege het voetbal een geldig excuus had. Al heel jong struikelde ik daar over dingen. Op Kerstavond moest ik een keer naar voren komen, waar een dominee mij vroeg wat een engel is. Dat wist ik: een boodschapper. Maar ik stelde een brutale wedervraag. Ik zei: ‘Waarom staat er geschreven dat Jezus blond haar en blauwe ogen had, als hij uit het Midden-Oosten komt?’

Koranverzen kwamen binnen

Ongeveer zes jaar geleden raakte Esajas in gesprek met een oude kennis, die hem een verhaal liet lezen over de profeet Mohammed. Toen is hij naar de moskee gegaan, vertelt hij, waar een imam de koran voor hem opensloeg, en twee verzen met hem las. Het eerste vers was soera 112. Hij slaat met zijn vlakke hand op tafel. “Bam, die kwam binnen.”

Het tweede vers dat ze lazen is het zogeheten troonvers, Ayat al-Qoersi. In één ademteug zegt Esajas de tien regels op, uit het hoofd. “Allah is de levende, op zichzelf bestaande, eeuwig levende”… “Slaap noch sluimer overvalt hem”, et cetera. Hij blijft even stil, en zegt dan: “Ja, dát is voor mij het universum. Dit is precies wat ik altijd al voelde. Zo omschrijf ik hem, zo interpreteer ik hem. Ik heb daar bij die imam meteen de geloofsbelijdenis uitgesproken.”

Allah prijzen

Sindsdien bidt hij vijf keer per dag, vertelt Esajas. “Ik maak er tijd voor om Allah te prijzen en te loven. Hij is mijn schepper. Ik heb tien vingers dankzij hem, ogen, en een neus. Ik ben dankbaar voor elke ademhaling. Het had al over kunnen zijn.”

Wat zou u als imam tegen uw jongere zelf zeggen?

“Er is altijd hoop, maar de eerste stap moet wel van jezelf komen. En: wat Allah mij geeft, kan niemand tegenhouden. Er was een tijd dat alles in mijn leven vijf sterren was: De beste hotels, alles top of the bill. Maar aan die hele voetballerij heb ik in totaal drie vrienden overgehouden, terwijl ik bij wijze van spreken 100.000 man kende. Dus zó oppervlakkig is die wereld. Luister, niks op aarde is van mij, en dat is ook nooit van mij geweest. Ik mag het een tijdje gebruiken, zo zie ik het. De islam leert je ook: wees als een vreemdeling, een reiziger op aarde.”

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen