PVV wil subsidiestop VU om gebedsruimte

3916

Omdat de Vrije Universiteit (VU) een islamitische gebedsruimte heeft ingericht, willen Tweede Kamerleden Harm Beertema en Machiel de Graaf van de PVV dat minister Bussemaker (OCW) de subsidie stopzet voor de Amsterdamse universiteit. De PVV vindt het 'onwenselijk' dat de Vrije Universiteit een gebedsruimte inricht speciaal voor moslims.

De VU faciliteert hiermee volgens de Kamerleden de scheiding tussen mannen en vrouwen en moet daarom worden uitgesloten van overheidssteun. Een dergelijke gebedsruimte zou de integratie 'frustreren' en moet daarom onmiddellijk sluiten, vinden de Kamerleden.

Volgens de VU gaat het om de heropening van een nieuwe gebeds- en stilteruimte, met een afzonderlijk islamitisch gedeelte. Volgens een woordvoerder van de VU is de stilteruimte niet expliciet religieus gekleurd. "Het is een algemene ruimte, zonder religieuze symbolen, die door iedereen gebruikt kan worden." In het islamitische gedeelte van de zaal is wel een Koran aanwezig en kunnen mannen en vrouwen gescheiden bidden. Volgens de VU is er onder islamitische medewerkers en studenten veel vraag naar een gebedsruimte.

De Kamervragen verrassen de VU niet: "Wij hebben deze ruimtes al jaren, omdat het past bij het karakter van de VU. Eens in de zoveel tijd roept dat blijkbaar heftige gevoelens op, maar wij kiezen hier bewust voor. Er is veel vraag naar en het past bij het karakter van de VU. Wij zien de reactie van de minister met veel vertrouwen tegemoet."

Bron: Parool.nl

Team al-Yaqeen
19 augustus 2014