Raad van State: “Islamitische basisschool Westland moet er komen”

2428

De gemeente Westland krijgt opnieuw de deksel op haar neus bij de hoogste bestuursrechter: de islamschool in Westland moet er gewoon komen. Volgens de Raad van State is minister Arie Slob van onderwijs de onwillige gemeenteraad terecht voorbij gegaan. Directeur Abdelkader Maas is ‘bijzonder verheugd’ met de recentste uitspraak van de Raad van State. Hij hoopt spoedig om de tafel te kunnen zitten met de gemeente om volgend jaar augustus de islamitische basisschool van start te kunnen laten gaan.

Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen de komst van een islamitische basisschool in de gemeente Westland. Hiermee gaat het tegen het eigen gemeentebestuur in. Volgens de meerderheid van de raad, aangevoerd door Peter Duijsens van Westland Verstand, zou er in Westland onvoldoende draagvlak zijn voor een islamitische basisschool. De Raad van State daarentegen wijst op de vrijheid van onderwijs. De Raad heeft al meerdere keren aangegeven dat die school er moet komen.

De Raad van State droeg de minister van Onderwijs op om de komst van de islamitische basisschool Yunus Emre in Westland door te zetten. Hier gaf hij in juli gehoor aan. De gemeenteraad bleef echter weigeren en bracht de zaak in december opnieuw voor de Raad van State. Daar krijgt de gemeente wederom nul op rekest.

‘Nu snel aan de slag’

Directeur Abdelkader Maas van Yunus Emre is verheugd met het oordeel. ‘We zullen nu contact gaan zoeken met de verantwoordelijke wethouder om met hem de draad weer op te pakken waar we anderhalf geleden zijn gebleven.’ Hij is niet bang dat de gemeenteraad opnieuw een spaak in het wiel zal steken. ‘Ik ga er vanuit dat het recht heeft gezegevierd.’

Maas geeft te kennen dat de gemeente een locatie moet kiezen, waarschijnlijk in Naaldwijk. Hij meent volgend jaar te kunnen aanvangen met tachtig tot honderd leerlingen. ‘Het werven van personeel is nog niet aan de orde. Ik begin wel met het aanwijzen van een locatiemanager, iemand die de omgeving en de gemeenschap kent. Die moet nu snel aan de slag.’

Bron: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen