Rabbijn bezoekt Stichting as-Soennah na dreigbrief

3661

Rabbijn van der Kamp heeft eergisteren een bezoek gebracht aan stichting as-Soennah om de moskeebezoekers een hart onder de riem te steken. Dit is naar aanleiding van de dreigbrief die de stichting heeft ontvangen. De anonieme afzender heeft gedreigd met een aanslag door middel van een vrachtauto op onschuldige burgers. Het bestuur is rabbijn van der Kamp zeer erkentelijk voor zijn bezoek en steun.

Wij hebben met rabbijn van der Kamp gesproken over onze ervaringen van de afgelopen twee weken. Er is veel herkenning in de angst en het gevoel van onveiligheid dat een dergelijk abjecte en laffe dreigbrief teweeg kan brengen. Ook is er gesproken over de rol die maatschappelijke en religieuze organisaties van onderop kunnen spelen om de verbinding en de dialoog in de samenleving te versterken. Onze conclusie is dat angst ons niet uit elkaar zal drijven. In tegendeel, het brengt ons nader tot elkaar. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat dit ons allemaal krachtiger zal maken.

Rabbijn van der Kamp heeft een persoonlijke noot voor onze achterban achtergelaten. Met zijn toestemming delen wij deze graag.

Bestuur stichting as-Soennah
—————————————————

Rabbijn Lody B. van de Kamp (BEd.)
Amsterdam
Holland

6 juli 2017

Geachte bezoekers van de As Soennah Moskee in Den Haag,

Salem Aleikum

Het is voor velen van u een moeilijke tijd. De recentelijke dreiging aan uw moskee, naast de vreselijke aanslagen elders in onze wereld, geven een grimmig tijdsbeeld weer, die veel angst oproept.

Natuurlijk is het zo dat velen zich inspannen om uw en onze veiligheid zo veel mogelijk, met de hulp van de Eeuwige, Zijn naam zij geprezen, te waarborgen.

Dat laat echter onverlet dat de angst die aanwezig, niet zomaar kan worden weggenomen.

Vanavond mocht ik een mooi gesprek hebben met uw bestuur. Ik heb geluisterd naar hoe u als bezoekers van de moskee deze periode ervaart. Wij hebben gesproken over wat wij op dit moment voor elkaar kunnen betekenen.

Veiligheid in deze tijden is een moeilijk begrip. Naast alle menselijke inspanningen kunnen wij niets anders doen dan het in de handen van de Eeuwige G’d leggen. Dat hoef ik u niet te vertellen.

Wat wij wel kunnen doen, en daar zullen wij ons insh’Allah de komende periode gezamenlijk voor inspannen, om samen met u ook onze angsten en onzekerheden het hoofd te kunnen bieden. Hoe wij dat gaan doen en met welke middelen, dat proberen wij de komende tijd vorm te geven.

Onderhand wens ik uw Imam, uw bestuurders, uw ouderen en uw jongeren heel veel kracht en zegen. Wij vragen dat de G’d van hemel en aarde u deze kracht mag schenken.

Net gevoelens van diep respect.

Een bijzondere groet van vrede, Salaam.

Lody B. van de Kamp

Member of the Strategic Network Radicalisation and Polarisation (SNRP) of the City of Amsterdam