Radicale extremisten blijken steeds jonger

2304

Ze zijn jonger, minder gelovig dan hun voorgangers en radicaliseren in razend tempo. Een nieuwe generatie ‘jihadisten’ staat op, blijkt uit een grootschalig terreuronderzoek in Europa dat vandaag is gepresenteerd. En lang niet alle landen weten wat ze daarmee aan moeten.

Eén maand. Er is soms niet meer nodig dan dat om onderdeel te worden van deze extremistische groepering. Zo snel kan het gaan. Dat zag terreurexpert Bibi van Ginkel tijdens het onderzoek dat ze uitvoerde met medewerking van vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie.

Die leverden de cijfers aan over deze extremisten binnen hun eigen landsgrenzen. Zij lieten weten wat voor mensen in hun landen naar IS vertrokken. En: hoe ze met het fenomeen omgaan, op het gebied van veiligheid, justitie en preventie. “Het onderzoek is uniek, omdat de meeste gegevens rechtstreeks van de overheden komen. Daardoor kan er een vergelijking worden gemaakt tussen de verschillende landen van de EU”, aldus Van Ginkel.

Aantallen
Vanuit Europa vertrokken sinds 2012 in totaal tenminste 3922 mensen, maximaal zijn het er 4294, naar IS. Minstens 580 van hen stierven daar, in Syrië en Irak.

Waarom? In elk geval lang niet altijd vanwege het geloof, zo blijkt uit het onderzoek: “Het element Islam is veelal een sausje, dat er later overheen gaat. Maar het begint niet bij een diepe overtuiging.” Wel bij ex-criminelen, of anderen die het gevoel hebben een outcast te zijn, er niet bij te horen. “Vaak zijn deze mensen al bekend bij de politie. Als ‘born-again salafist’ vinden ze een legitimatie voor hun daden.”

Trends
“Als je naar de gegevens van de landen kijkt, zie je een aantal trends. Een grotere groep vrouwen gaat naar het kalifaat, sommigen daarvan zijn ook echt verbonden aan IS bataljons. We zien ook dat een groeiend aantal bekeerlingen vertrekt.”

Tussen de 6% en 23% is niet opgevoed met het Islamitische geloof. En, blijkt uit het onderzoek, “opvallend is ook dat in enkele landen de jihadisten steeds jonger worden.” Piepjong soms: inmiddels is 4% tot 10% van de strijders niet ouder dan 18 jaar. En de radicalisering van al deze mensen gaat steeds sneller.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
1 april 2016