Reactie as-Soennah op berichtgevingen rondom ʿIed ul-Fitr

11235

Aangezien ons allerlei berichten bereiken dat het volgens enkele astronomische comités morgen geen ʿIed ul-Fitr kan zijn omdat de astronomische berekeningen dit uitsluiten, voelen wij ons genoodzaakt hier kort op in te gaan.
Volgens de islamitische bronnen (lees: Koran en Soennah) spelen de astronomische berekeningen geen rol bij het bepalen van het begin en het einde van de Ramadan. Allah, de Wetgever, heeft voor het bepalen hiervan het aanschouwen van de nieuwe maan als enig middel voorgeschreven. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Als jullie hem (de nieuwe maan) zien, vast dan en wanneer jullie hem (de volgende nieuwe maan) zien, eindig dan het vasten. Maar als hij niet waar te nemen is, voltooi dan de maand (Ramadan) tot dertig (dagen).” (al-Boekhaarie)

Dus pas als vanavond de nieuwe maan niet wordt aanschouwd, kunnen we zeggen dat het morgen geen ʿIed is. Wordt de nieuwe maan vanavond wel aanschouwd, dan is het morgen gewoon ʿIed. Voor verdere informatie hierover houd onze website en Facebook pagina in de gaten.

Commissie Religieuze Zaken Stichting as-Soennah
3 juni 2019