Respect voor religies

1603

De hoge vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor Alliantie der Beschavingen, de Spaanse Miguel Angel Moratinos, heeft in een verklaring aangegeven bezorgd te zijn over de toenemende spanningen en intolerantie na de publicatie van spotprenten over de Profeet Mohammed (vrede zij met hem). Deze worden door moslims als zeer beledigend en diep kwetsend ervaren.

De hoge vertegenwoordiger benadrukt dat vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting met elkaar verbonden zijn en geworteld in de universele verklaring van de rechten van de mens. Het hooghouden en beschermen van deze fundamentele rechten is een primaire verantwoordelijkheid van lidstaten, zo geeft hij aan.

Tegelijkertijd is hij van mening dat de vrijheid van meningsuiting op een manier moet worden vormgegeven die religieuze overtuigingen en grondbeginselen van alle religies volledig respecteert.

Hij benadrukt dat geweldincidenten nooit geassocieerd mogen worden met enige religie, nationaliteit, beschaving of etnische groep. Het beledigen van religies en heilige religieuze symbolen veroorzaken haat en gewelddadig extremisme en leiden tot polarisatie en fragmentatie van de samenleving. Uiteraard kan geweld nooit en te nimmer goedgesproken worden of te rechtvaardigen zijn als reactie.

Tevens merkte de hoge vertegenwoordiger op dat een ieder dient op te staan tegen degenen die valselijk en kwaadaardig religie gebruiken om politiek gewin te verkrijgen, misconcepties te creëren, splitsing te veroorzaken en angst en haat te verspreiden.

Hij roept op tot wederzijds respect van alle religies en geloofsovertuigingen en voor het koesteren van een cultuur van broederschap en vrede.

De Verenigde Naties Alliantie der Beschavingen is vijftien jaar geleden opgezet als instrument om conflicten te voorkomen door het bevorderen van interreligieus dialoog en het bouwen van bruggen en begrip tussen verschillende culturen en religies.

Bron: Unaoc.org

Team al-Yaqeen