Rijswijks Lyceum weert biddende docent

3515

Een moslimdocent van het Rijswijks Lyceum mag van de directie niet meer bidden op school. De leraar, die les geeft in het vak Engels, heeft een duidelijk statement gemaakt en zijn geloof vóór zijn werk gekozen: hij heeft ontslag genomen.

Ouders zijn op Facebook een protestactie begonnen. Ze willen dat de school de 'zeer geliefde' docent alsnog tegemoet komt: “Niemand heeft er last van als hij twee minuten van zijn pauze gebruikt om te bidden, notabene op een plek waar niemand hem ziet”, zo schrijven ze.

Protest

Een groepje leerlingen kwam dinsdag tijdens hun lunchpauze luidkeels op voor de leraar. Directeur Jeroen Bos van het Rijswijks Lyceum erkent dat hij de leraar Engels heeft verboden om nog langer op school in gebed te gaan. Ook al is het in de pauze en uit het zicht van de mensen: “Als openbare school vinden wij dat religieuze uitingen privé zijn en privé uitgeoefend moeten worden. Een docent die per se in het schoolgebouw wilt bidden, past niet bij die opvatting”, luidt het excuus.

Bij de landelijke vereniging van openbare scholen VOS/ABB zien ze dat anders. Een woordvoerder wil niet op de Rijswijkse zaak zelf ingaan, maar stelt wel dat religieuze uitingen ‘in het algemeen’ geen taboe zijn op openbare scholen: “Als een gelovige vindt dat bidden bij zijn religie hoort, is daar niks mis mee, als hij dat in de pauze, in zijn vrije tijd doet.”

Steunbetuigingen

Dat vinden dus ook de ouders die inmiddels 529 steunbetuigingen binnen hebben. De docent zelf is vooral geroerd door de steun van zijn leerlingen, zo laat hij weten op de Facebookpagina. “Ik heb nog nooit zoveel liefde van leerlingen gevoeld”, schrijft hij. “Blijf geloven in jezelf en je best doen op school.” Voor verder commentaar was hij dinsdag niet bereikbaar.

De directeur van het Rijswijks Lyceum benadrukt dat op de kwaliteit van de docent Engels niets aan te merken is. “Maar de gebeden waren voor hem zo belangrijk dat hij ontslag heeft genomen.”

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
8 december 2015