Rutte: "Dit is geen strijd met de Islam"

3545

Nederland bevindt zich niet in oorlog met extremisten en voert geen strijd met de Islam. Dit zei premier Rutte vandaag in het televisieprogramma Buitenhof. “We zijn in strijd met extremisten die hun geloof gebruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen”, aldus de premier Mark Rutte.

Rutte gaf te kennen de term ‘oorlog’ hier nooit te gebruiken. PVV-leider Geert Wilders had woensdag snel na de aanslag bij het tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs getwitterd dat we in oorlog zijn.

Ook weigerde Rutte zich aan te sluiten bij een oproep van oud-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali die stelde dat er meer kritiek op de Islam en de Koran zou moeten komen.

Politici moeten niet overgaan tot kritiek op andere religies, ook niet in deze week, aldus de premier. “Omdat je dan de griezels in Parijs op één lijn zou zetten met de mensen die in vreedzaamheid de Islam aanhangen.”

De-islamiseren
De premier ziet niets in de wens en oproep van Wilders om Nederland te de-islamiseren door, onder meer, geen mensen meer in Nederland toe te laten die uit Islamitische landen komen. Rutte vindt dat “dit in strijd is met alles waar onze vrije samenleving voor staat”.

Het is volgens hem aan de rechter om te bepalen waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen en niet aan de politiek.

Bron: Ad.nl

Team al-Yaqeen
11 januari 2015