Saoedi-Arabië laat 1 miljoen pelgrims toe voor de Hadj

32267

Saoedi-Arabië laat dit jaar in totaal 1 miljoen mensen uit binnen- en buitenland deelnemen aan de grote bedevaart, de hadj. Vorig jaar liet het koninkrijk vanwege het coronavirus slechts 60.000 mensen uit eigen land toe voor de bedevaart. In 2020 waren dat er met 10.000 pelgrims nog minder.

Als voorwaarde voor deelname aan de hadj mogen bedevaartgangers dit jaar niet ouder zijn dan 65 jaar en moeten zij volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Buitenlandse pelgrims moeten daarnaast een negatieve coronatest tonen. Dit werd door het staatspersbureau SPA bekendgemaakt.

Vorige maand kondigde de Saoedische regering aan de meeste coronaregels te schrappen, waaronder het aanhouden van sociale afstand in openbare ruimtes zoals moskeeën. Er werd toen al rekening mee gehouden dat daarmee voorgesorteerd werd op het verruimen van de toelatingseisen voor de hadj. Binnen is in Saoedi-Arabië overigens nog wel een mondkapje verplicht.

De hadj is verplicht voor elke gezonde moslim die zich dit financieel kan veroorloven en geldt als een van zuil van het islamitische geloof. Dit jaar zal de bedevaart plaatsvinden van 7 tot 12 juli. In 2019, voor het uitbreken van de coronapandemie, verrichten 2,5 miljoen gelovigen de bedevaart. 1,8 miljoen waren afkomstig uit het buitenland.

Bron: Ad.nl

 Team al-Yaqeen