Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is van mening dat er meer weerwoord moet worden geboden tegen PVV en Forum voor Democratie. Ondanks dat ze beide partijen niet bij naam noemde, verwees ze er zondag tijdens de Abel Herzberg-lezing naar in haar betoog de democratie beter te beschermen.
,,We merken steeds meer dat delen van de samenleving vatbaar zijn voor halve waarheden, manipulatie, fake news, die de internationale orde typeert als ‘cultuur-marxistisch project’,’’ zo zei de minister. Ze hekelde partijen die gebedshuizen willen sluiten. Dit gaat volgens minister Kaag in tegen de waarden waar onze samenleving voor staat.
Kaag maakte hierbij een vergelijking met de Weimar-republiek, het Duitsland van net na de Eerste Wereldoorlog, waar de democratie omver werd geworpen door steeds radicalere partijen die opkwamen. Volgens haar is het onverteerbaar dat er ‘steeds meer stemmen zijn die roepen: weg met het Europees recht’.
Volgens Kaag wordt te makkelijk voorbijgegaan dat de Europese Unie eigenlijk een heel geslaagd project is. ,,Wat niet op waarde wordt geschat, kan verloren gaan.’’ Volgens haar stellen niet voor niets zoveel migranten hun levens in de weegschaal door naar Europa te komen. Ze refereerde naar de voormalige Amerikaanse president Obama die herinnerde dat Europa vóór de EU voortdurend oorlog kende en ellende. Daar mag volgens Kaag niet zomaar aan voorbij worden gegaan. ,,Het geweld dat ons continent eeuwen heeft verscheurd, is niet zo maar bedwongen.’’ Dat de EU kan worden verbeterd, betekent volgens haar niet dat die dan maar zou moeten worden afgebroken.
In de lezing gaf Kaag ook aan dat ze regelmatig wordt geconfronteerd met haar afwijkende identiteit, omdat ze is getrouwd met een Palestijnse man. Ook dat ze met enige regelmaat moet uitleggen dat haar dochter echt háár dochter is. En dit slechts maar omdat ze er ‘anders’ uitziet. ,,Soms word ik, vanwege mijn huwelijk en carrière, behandeld als vreemdeling in eigen land. En dan vraag ik me af: Wie bepaalt dat eigenlijk? Wie de Nederlandse vreemdeling is, en wie niet? In het stereotype hoor ik daar soms kennelijk toe, en pijnlijker: ook mijn kinderen.’’
Lees het bericht op: AD.nl
Team al-Yaqeen
1 oktober 2018