Sollicitant afwashulp geweigerd om achternaam

3992

Twee Nederlandse mannen met allochtone afkomst zijn afgewezen voor een baan als afwasser bij hotel Bergse Bossen in Driebergen vanwege hun 'buitenlandse' achternaam. Voor het College voor de Rechten van de Mens is dit vandaag als vaststaand feit bepaald.

Een man van Iraakse afkomst solliciteerde bij dit hotel, maar kreeg vrijwel direct te horen dat er al genoeg afwassers waren. Een vriend van de man, met een Nederlandse naam, werd echter wél uitgenodigd voor een gesprek.

'Pure pech', luidt de repliek van hotel Bergse Bossen. Een kwartier na de afwijzing kwam een vacature vrij, waardoor zijn vriend ‘geluk had’, beredeneert het management. Na de zitting blijkt deze informatie echter onjuist! Het college concludeerde dat het hotel geen goede verklaring af kon geven waarom de man met buitenlandse achternaam niet was uitgenodigd.

Ook een Turkse man werd afgewezen toen hij voor projectmanager solliciteerde bij wervings- en selectiebureau Yacht. Hij besloot het een week later opnieuw te proberen, maar dan met een valse Nederlandse naam. Hierop kreeg hij wel een uitnodiging.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
1 mei 2015