Sollicitant Ouassim krijgt mail: "Zijn naam zit niet mee"

2717

"Zijn naam zit niet mee". Deze reactie op de sollicitatie van Ouassim Bou had intern moeten blijven bij een makelaarskantoor in Utrecht. Echter belandde het per ongeluk bij de sollicitant. "Het heeft me echt geraakt", zo zegt hij tegen RTL Nieuws.

Ouassim stuurde een open sollicitatie voor een stageplaats naar het Utrechtse makelaarskantoor Lauteslager. "Na een uurtje kreeg ik een reactie. 'Zijn naam zit niet mee', alleen dat. Ik moest het even op me laten inwerken, heb het aan anderen laten lezen. Staat dit er nu echt?"

Boos, verdrietig en geschrokken was hij. Hij besloot de pijnlijke mail te delen op Facebook. "Dit kan gewoon niet. Zoiets moet je openbaren om het in de toekomst te voorkomen."

Flauwe, ongepaste grap

De mail leidde op sociale media tot verontwaardigde reacties. Veel mensen beschuldigen de makelaar van racisme en discriminatie. Het kantoor reageerde op Facebook op de ontstane ophef. In een eerste reactie spreekt Lauteslager van een flauwe, ongepaste grap, maar ontkent dat de opmerking racistisch bedoeld is. "Dom? Ja!! Onhandig? Nogal! Foute humor? Mwaaa! Racistisch? Nee! Racisme is verre van ons en daar herkennen wij ons zelf ook zeker niet in."

"Zeker niet racistisch"

De makelaar zegt te betreuren dat Ouassim hun kantoor publiekelijk aan de schandpaal nagelt. "We hebben het gevoel dat de verhoudingen zoek zijn. Daarom dit bericht: wij van Lauteslager Makelaars zijn zeker niet racistisch en maken ook wel eens fouten – die we ook nog erkennen – maar de reactie daarop gaat naar onze smaak veel te ver."

Lauteslager heeft de betreffende medewerker berispt en excuses aangeboden aan Ouassim. "We hopen dat hij elders een goede stage krijgt aangeboden en we hopen dat aspirant-stagiairs voor een snuffelstage, van welke achtergrond dan ook, zich niet laten ontmoedigen door deze situatie."

De 18-jarige student juridisch zakelijke dienstverlening vindt de reactie van de makelaar zo mogelijk nog pijnlijker dan het per ongeluk verstuurde mailtje. "Ik weet niet wat voor humor ze daar hebben, maar dit kun je toch geen grap noemen? Misschien dat ze er juridisch onderuit komen, maar iedereen weet dat dit puur racisme is."

Discriminatie

Ouassim heeft een advocaat ingeschakeld en aangifte gedaan van discriminatie. "Hier moet wat aan gedaan worden. Het kan niet dat je wordt afgewezen omdat je een niet-westerse naam hebt."

De afgelopen maanden heeft Ouassim meer dan honderd sollicitaties verstuurd. Hij werd echter slechts één keer uitgenodigd op gesprek. Toch meent hij dat er bedrijven zijn die hem wel een eerlijke kans zullen geven. "Ik geloof niet dat alle bedrijven alleen naar een naam kijken."

Bron: HLN.be

Team al-Yaqeen
26 mei 2016