SPAR stopt verkoop halalvlees

3020

In Oostenrijk stopt één van de grootste supermarktketens van het land, SPAR, met de verkoop van halalvlees. De beslissing van de keten volgt op de druk door vele islamofobe reacties op hun Facebookpagina.

“Als gevolg van de (onterechte!) beschuldigingen en van een verhitte discussie op Facebook heeft SPAR besloten om de verkoop van halalvlees in Wenen stop te zetten”, schreef het bedrijf donderdag.

Commentaren op het destijds vernieuwde Halal-aanbod luidden onder andere: “En hierna? Mogen we enkel onze boodschappen nog in boerka doen of wat?” En: “Halal, dat is alles waar de Islam voor staat: brutaliteit, misprijzen voor het leven en intolerantie voor al wie anders denkt of gelooft”.

“Als bedrijf dat alle gemeenschappen in Oostenrijk bedient, zijn we bedroefd en gechoqueerd door de toon van deze discussie en hebben we besloten de nodige maatregelen te nemen. Het spijt ons heel erg, maar het lijkt erop dat Oostenrijk nog niet klaar is voor zoiets”, aldus de verklaring van SPAR.

De reacties op de verklaring van klanten zijn niet positief. “Als moslim voel ik me gediscrimineerd en ik zal niet meer bij jullie winkelen”, zo zegt een gebruiker.

Testproducten

SPAR was pas vorige maand gestart met de verkoop van twee producten halalvlees. Het ging om een test in twintig filialen in Wenen die gevestigd zijn in wijken met een grote moslimconcentratie. De Facebookpagina van het bedrijf werd nagenoeg onmiddellijk overspoeld met negatieve en denigrerende commentaar op moslims, migranten en multiculturalisme in het algemeen.

Ook de joodse gemeenschap in Oostenrijk reageerde al gechoqueerd op de ‘haatcampagne’ die ‘doet denken aan de antisemitische argumenten tegen koosjer vlees’.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
5 december 2015