Steeds meer bekeringen in Nederland

5888

Je als nuchtere Hollandse bekeren tot de Islam lijkt in de ogen van velen geen voor de hand liggende keuze. Zeker niet in een land waar de Islam soms flink onder vuur ligt. Toch wijst alles erop dat steeds meer Nederlanders kiezen voor dit geweldige geloof. Dat stelt Vanessa Vroon-Najem in haar proefschrift naar Amsterdamse bekeerlingen waar zij vandaag op promoveert.

Bijna de helft is vrijgezel

Tijdens haar onderzoek heeft ze 47 bekeerde vrouwen ondervraagd. Het vooroordeel dat vrouwen veelal bekeren omdat zij een moslimman willen trouwen, blijkt ongefundeerd. Van de ondervraagde vrouwen waren er namelijk maar liefst 21 vrijgezel. Per jaar bekeren zich zeker enkele honderden tot de Islam. Nu schat zij het aantal bekeerlingen in Nederland op enkele tienduizenden.

Vangnet

Wel stelt Vanessa dat er een gemis is na de bekering. Er is nauwelijks een vangnet waar je terecht kan voor vragen en ondersteuning. Bekeerlingen zoeken daarom vaker elkaar op en gaan samen naar Nederlandstalige lezingen of workshops over de Islam. Er is een behoefte bij hen aan een Nederlandstalige aanbod over de Islam.

Ouders

In haar onderzoek is Vanessa te weten gekomen dat vooral ouders moeite hebben met de bekering van hun dochter. Met name de hoofddoek stuit de ouders tegen de borst, vanwege de negatieve stigma die het heeft hier in Nederland. Shekera van Oostveen, een in de jaren negentig bekeerde moslimvrouw en moeder van twee (31 en 27), stelt zich juist vrij te voelen onder de bescherming van een hoofddoek en zou niet anders meer willen.

Bron: Radio1.nl

Team al-Yaqeen
9 april 2014