"Stel je Hadj uit, indien mogelijk"

7976

De autoriteiten van Saoedi-Arabië roepen binnenlandse en buitenlandse pelgrims op om, zo mogelijk, hun Hadj dit jaar uit te stellen. Dit vanwege de grote uitbreidingswerkzaamheden aan de grote moskee in Mekka. De oproep is bedoeld ter voorkoming van grote opstoppingen en het garanderen van de veiligheid van de pelgrims.

De oproep volgt op een overheidsmaatregel om dit jaar het aantal buitenlandse pelgrims met 20% te verminderen en het aantal binnenlandse pelgrims met 5%. Grootmoefti Sheikh cAbdoel-cAziez Aal ash-Sheikh steunt de maatregel en zegt dat dit besluit genomen is voor het publieke belang. “De huidige uitbreiding is voor het profijt van de pelgrims”, aldus de grootmoefti.

Sacied al-Qoerayshie, lid van het Hadj en cOemrah comité, zegt: “Middels het bekendmaken van deze oproep belet onze overheid niet het uitvoeren van de bedevaart, maar vraagt slechts deze uit te stellen om opstoppingen te voorkomen en pelgrims bij te staan hun religieuze plichten voortaan zonder moeilijkheden te volbrengen.”

Hij heeft aangegeven dat de Mataaf (plaats van de rondgang om de Kacbah) op dit moment slechts 39.000 gelovigen per uur kan herbergen en dat de toevloed van grote aantallen pelgrims voor verstoppingen in de moskee kan zorgen. Hij geeft aan: “Als de Mataaf eenmaal klaar is, dan kan het meer dan 130.000 pelgrims per uur verwerken. Het is dus beter voor onze broeders om de bedevaart volgend jaar of na twee jaar te verrichten, wanneer ze in staat zijn al hun rituelen met gemak te verrichten.”

Haatim Qaadie, vice-minister van de Hadj en woordvoeder van het Ministerie benadrukt de noodzaak tot het reduceren van het aantal binnen- en buitenlandse pelgrims. De periode voor deze reductie van pelgrims duurt niet langer dan twee jaar”, aldus de vice-minister. Verder geeft hij aan dat de huidige uitbreidingswerkzaamheden bij de twee grote moskeeën (in Mekka en Medina) het doel hebben om de komende jaren meer pelgrims te kunnen ontvangen.

Bron: Arabnews.com

Team al-Yaqeen 18 juni 2013