Stijgende trend represailles tegen moslims

4120

Het was wachten op de keer dat het dramatisch zou misgaan. Na elke islamitische aanslag in Groot-Brittannië neemt het aantal haatmisdrijven tegen moslims toe.

Vaak blijft het bij schelden en beperkt fysiek geweld, maar ditmaal reed een man met een voertuig op moskeegangers in. Resultaat: één dode en ruim tien gewonden.

De aanval van zondagnacht past in een patroon van wraakacties tegen moslims. Het was ook te zien na de terreuraanslag van 3 juni op de London Bridge, waarbij acht doden en 45 gewonden vielen. Het aantal misdaden tegen moslims in Londen steeg direct daarna sterk. De politie meldde een vervijfvoudiging, van vier naar twintig incidenten per dag. De weken erna daalde het weer tot het ‘normale’ niveau. Ook na de terreuraanslag in de concertzaal van Manchester, vorige maand, was er lokaal een piek te zien: het aantal incidenten verdubbelde, van 28 naar 56 per dag.

Nazir Afzal, hoofd van de Britse Vereniging voor Politiecommissarissen en zelf islamitisch, noemt de wraakacties tegen moslims ‘teleurstellend’. “Je ziet het elke keer opnieuw, ook na Brussel, Parijs en Westminster”, zei hij op de BBC. “Het is treurig dat mensen een hele gemeenschap aanvallen alleen vanwege de daad van enkele criminelen. Want het zijn criminelen die niet de gemeenschap vertegenwoordigen.”

De vergeldingsdaden nemen verschillende vormen aan. De minst persoonlijke richten zich alleen tegen objecten. Moskeeën of islamitische scholen worden bijvoorbeeld met graffiti beklad, krijgen een steen door de ruit of ontvangen een valse bommelding. Ook vandalisme met varkensproducten komt regelmatig voor. Zo troffen moskeegangers in Cambridge onlangs plakjes bacon op de voorruit van hun auto aan.

Verbale agressie blijkt eveneens veel voor te komen. Veel moslims krijgen racistische opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Ze worden voor terrorist uitgemaakt en ter verantwoording geroepen. Eén persoon die na Manchester nietsvermoedend in de supermarkt liep, kreeg toe geworpen: “Je moet je schamen, na wat je hebt gedaan.”

Ook fysiek geweld komt veelvuldig voor. Vooral vrouwen zijn hier het slachtoffer van. Enerzijds omdat ze vaak herkenbaar zijn aan hun kleding, anderzijds omdat ze qua lichamelijke weerbaarheid een minder riskante prooi vormen dan mannen. Naar moslima’s wordt vooral veel gespuugd. Zo komt naar voren uit de politieaangiftes.

En daar blijft het niet bij. In Blackburn, iets ten noorden van Manchester, reden twee vrouwen met nikaabs onlangs op een rustige weg toen er plotseling een zak met kots op hun autoruit werd geworpen. In Peterborough, ten noorden van Manchester, werd een moslima ruw tegen de grond gewerkt door een man met een capuchon. Hij trok haar nikaab af en smeet het kledingstuk naar haar toe. Haar 3-jarige dochtertje was getuige. In een ander incident werd een mannelijke moslim ernstig toegetakeld toen hij met een gebedsmuts door Manchester reed. Hij werd tot stoppen gedwongen en met een gebroken glas bewerkt, totdat hij flauwviel.

De politie roept moslims op om alle incidenten te melden. Ze belooft ‘zero tolerance’ en probeert de daders op te sporen. Agenten denken dat veel moslims uit angst geen aangifte doen, waardoor het werkelijke aantal incidenten waarschijnlijk een stuk hoger ligt dan nu bekend is.

Afgezien van de moslimhaat heeft Groot-Brittannië sowieso een probleem met toenemend racistisch geweld. Sinds het brexit-referendum van een jaar geleden is ook het aantal incidenten tegen Europese immigranten gestegen. De leider van de Liberal Democrats, Tim Farron, koppelde dit onlangs aan de ‘giftige propaganda’ van premier Theresa May en haar conservatieve partijgenoten. Die zouden buitenlanders in hun recente campagnes consequent hebben afgeschilderd als ‘ongewenste vreemdelingen’.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen
19 juni 2017