Storm van kritiek na positieve berichtgeving over hoofddoek door Raad van Europa

12914

Een vorige week op twitter gepubliceerde video waarin de hoofddoek en de sluier voor moslima’s als iets positiefs worden beschreven is door de Raad van Europa ingetrokken. Op de beelden zijn vrouwen te zien met en zonder hoofddoek met teksten als: “Diversiteit is schoonheid, en de hijab staat voor vrijheid”, “Vier de diversiteit en respecteer de hijab” en “Hoe saai zou de wereld er uitzien als iedereen er hetzelfde uitzag?”

Nadat het filmpje vorige week door de Raad van Europa werd gepubliceerd ontstond er grote commotie in Frankrijk. De hoofddoek wordt door critici juist gezien als symbool van de onderdrukking van de vrouw.

“De Raad van Europa zegt dat we ons moeten schikken naar de gewoonten van moslimextremisten”, zei senator Bruno Retailleau van de centrumrechtse partij Les Républicains. “Zeggen dat de hoofddoek voor vrijheid staat, is de hoofddoek promoten”, aldus de socialistische politica Laurence Rossignol. “Is dat de taak van de Raad van Europa?”

Na alle ophef besloot de Franse regering de video te verbieden. “Wij keuren deze campagne ten sterkste af”, twitterde staatssecretaris Sarah El Haïry. “Ik ben gechoqueerd door de video. Dit staat haaks op onze waarden. Je hoort de hoofddoek niet aan te prijzen.”

Daarna besloot de Raad van Europa om het filmpje helemaal terug te trekken. De beelden vertegenwoordigen niet het standpunt van de Raad, aldus een woordvoerster. De video was het werk van een project met de Europese Unie tegen discriminatie. “De inhoud van de video is de mening van individuele leden van een werkgroep”, aldus de Raad. “We denken er nu over na hoe we het project beter voor het voetlicht kunnen brengen.”

De Raad van Europa houdt zich bezig met het bevorderen van mensenrechten en democratie. Een belangrijk orgaan van de Raad van Europa is het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Verder maakt de Raad zich sterk voor diversiteit in Europa. Bij de Raad van Europa zijn vrijwel alle Europese landen lid.

Bron: Nos.nl

 Team al-Yaqeen