Terrorist Canada is fervente Trump-aanhanger

6486

De enige verdachte van de aanslag op de moskee in het Canadese Quebec, de 27-jarige student Alexandre Bissonnette, sprak op social media veelvuldig zijn steun uit voor Donald Trump. Bissonnette is een Franstalige Canadees die er extreemrechtse ideeën op nahoudt.

Op Facebook postte hij tientallen opmerkingen waarin hij liet blijken fan te zijn van de extreemrechtse en nationalistische ideeën van de Franse leider Marine Le Pen en haar Amerikaanse collega Trump.

“Hij postte regelmatig extreme reacties over vluchtelingen en feminisme”, laat François Deschamps van een lokale mensenrechtenorganisatie weten aan Canadese media. “Het was niet eens zozeer haat, maar hij had een zeer conservatieve, intolerante houding.”

Hoewel de Facebookpagina van Bissonnette inmiddels is verwijderd, maakt ook een speurtocht in het archief van Facebook duidelijk dat de schutter Trump en Le Pen actief volgde.

De politie rept inmiddels over de actie van een ‘lone wolf’ (eenling). Aanvankelijk ging de politie uit van twee verdachten: Bissonette en een Canadees van Marokkaanse komaf. Omdat er tijdens de aanslag ook ‘Allah is groot’ zou zijn geroepen, werd aanvankelijk gedacht dat de aanslag door moslimextremisten gepleegd was. De politie heeft echter laten weten dat deze Marokkaanse Canadees geen verdachte meer is maar als getuige wordt beschouwd.

Bij de aanslag in de nacht van zondag op maandag zijn zes bezoekers van de moskee gedood. Er vielen zeventien gewonden, van wie er vijf in kritieke toestand verkeren. De schietpartij vond plaats tijdens het avondgebed.

Rouw

De Canadese minister-president Justin Trudeau stak maandag tijdens een toespraak in het parlement de moslims een hart onder de riem: “Weet dat we jullie waarderen. Jullie hebben ons land op onmetelijke wijze verrijkt. Dit is jullie thuis. De gruwelijke misdaad van vannacht was een terreurdaad die gericht was tegen Canada en alle Canadezen. We zullen met jullie rouwen. We zullen jullie verdedigen. We zullen van jullie houden. En we zullen achter jullie staan.”

Na de toespraak van Trudeau hield het parlement een minuut stilte om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. De premier vertrok later naar Quebec om de plek van de aanslag te bezoeken. Overal in Canada zijn in de nacht van maandag op dinsdag ‘wakes’ gehouden.

Kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn ‘moslimban’ kwam, twitterde de Canadese premier dat iedereen die op de vlucht is voor terreur en oorlog, welkom is in Canada, ongeacht hun geloof. “Verscheidenheid is onze kracht”, concludeerde hij in zijn tweet, die hij vergezelde met de hashtag #WelcomeToCanada.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
31 januari 2017