Tiendaagse moslima geschokt na sociaal experiment

3173

“Mijn vriendenkring is voor driekwart uitgedund, maar wie zijn overgebleven, zijn wel echte vrienden die beseffen dat je als persoon niet alleen wordt gedefinieerd door je religie”, zo zegt Silke Raats uit Wilrijk. Als experiment ging ze tien dagen als moslima door het leven en droeg ze een hoofddoek.

De 21-jarige studente farmaceutische laboratoriumtechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool in Hoboken geeft elke vrijdagavond als vrijwilligster in Hoboken huiswerkbegeleiding aan kinderen van Turkse afkomst.

“Omdat ik vaak de indruk kreeg dat we in een wij-zij-samenleving leven, de moslims versus de rest, wilde ik iets ondernemen dat mensen de ogen zou openen. Ik wilde mijn omgeving doen inzien dat de islam níét gelijkstaat aan radicale ideeën of gaan vechten in Syrië.”

“Mijn plan was een maand lang als moslima met hoofddoek door het leven te gaan en hiervan een filmpje te maken. Omdat de reacties in de eerste dagen zo heftig en negatief waren, heb ik het experiment na tien dagen stopgezet.”

Overspoeld met vragen

Silke Raats bracht alleen haar ouders en beste vriendin op de hoogte van haar experiment. Op 29 september plaatste ze een profielfoto met hoofddoek. “Ik werd overspoeld met vragen. Of ik me had bekeerd, of ik samen was met een moslim, of ik wel besefte dat ik nooit meer aan een job zou geraken.”

Silke is vooral geschokt door de vele negatieve reacties van kennissen en vrienden. “Ik kreeg meer en meer scheve blikken, ik werd voorbijgelopen en compleet genegeerd. Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest…”

Bron: Gva.be

Team al-Yaqeen

12 oktober 2015