Trump weert migranten uit zeven islamitische landen

3126

Het Witte Huis heeft bevestigd dat president Donald Trump een presidentieel decreet zal ondertekenen waarmee tijdelijk een halt wordt toegeroepen aan de instroom van mensen uit een aantal islamitische landen.

Het immigratieverbod is niet zo strikt als Trump tijdens zijn campagne schetste. Toen stelde hij migranten uit álle islamitische landen te gaan weren. Nu stelt Trump dat het verbod zich richt op landen waarvan de immigranten een bedreiging zouden kunnen vormen. Het gaat om het stopzetten van de instroom van vluchtelingen en het opschorten van visa voor mensen uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Jemen.

“De decreten liggen binnen zijn presidentiële macht, maar zijn vanuit een humanitair oogpunt een erg slecht idee”, zo zegt Stephen Legomsky. Legomsky maakte onder de regering Obama deel uit van de Amerikaanse immigratiedienst en is nu professor aan de Washington University School of Law.

De KLM weigerde vandaag zeven passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten vanwege het reisverbod van Trump. De luchtvaartmaatschappij benadrukt aan NU.nl geen andere keuze te hebben door het reisverbod.

De besluiten zullen naar verwachting door mensenrechtengroeperingen en advocaten worden aangevochten. Het verbod wordt door hen gezien als gericht tegen moslims, en dat zou strijdig zijn met de grondwet van de Verenigde Staten.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
27 januari 2017