Turkije en moslimwereld weer opgeschrikt door aanslag

2351

Ook deze week zijn wij weer opgeschrikt met het nieuws over een verschrikkelijke aanslag. Ditmaal is Turkije het slachtoffer van mensen die chaos en wanorde willen creëren. Zaken waar de Islam verre van staat. Uiteraard gaat onzecondoleances en medeleven uit naar de nabestaanden en alle dierbaren van de slachtoffers van deze afschuwelijke daad.

Bij een zelfmoordaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara zijn zondag minimaal 34 mensen omgekomen. Dat heeft de minister van Volksgezondheid laten weten. 125 Mensen worden aan verwondingen behandeld in het ziekenhuis, 19 slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

De explosie deed zich voor in de buurt van het Guvenpark, dat dichtbij een groot knooppunt voor het openbaar vervoer ligt. Volgens tv-zender TRT ramde de dader een bus en bracht hij vervolgens zijn explosieven tot ontploffing. Op het moment dat de bom afging was het erg druk in het gebied.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Turkse collega, minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en de minister belast met de EU, Volkan Bozkir.

"Afschuwelijk dat Turkije opnieuw is getroffen door een bomaanslag. De derde in Ankara in verontrustend kort tijdsbestek, opnieuw in deze buurt, en met wederom veel doden en gewonden als gevolg", liet Koenders weten. "Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden en gewonden, hun familie en vrienden. We zijn solidair met de Turkse bevolking."

Spoedoverleg
Premier Ahmet Davutoglu houdt spoedoverleg met onder anderen zijn minister van Buitenlandse Zaken en de hoofden van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Een bron bij de veiligheidsdiensten geeft aan dat voorlopig onderzoek erop wijst dat de aanslag het werk was van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of een aan haar gelieerde organisatie.

Waarschuwing
De Amerikaanse ambassade in Ankara waarschuwde haar burgers vrijdag al voor een terroristische aanslag. In een bericht op de website, gepubliceerd op vrijdag 11 maart, is te lezen dat er aanwijzingen waren voor een mogelijke aanslag in de Turkse hoofdstad. Volgens informatie zouden er plannen zijn om een terreuraanslag op de Turkse regering en huizen in de Bahcelievler-buurt te plegen.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse hoofdstad wordt opgeschrikt door een explosie. Turkije zucht de laatste tijd onder een constante dreiging van aanslagen en om de zoveel tijd is het daadwerkelijk raak. Sinds oktober 2015 zijn er al 127 mensen omgekomen door aanslagen.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
14 maart 2016