Turkije hekelt jeugdzorg beleid Nederland

4638

DEN HAAG – De mensenrechtencommissie van het Turkse parlement uit in een rapport stevige kritiek op bureau jeugdzorg. Volgens de commissie haalt Jeugdzorg te makkelijk kinderen weg bij hun ouders. Ook wordt bij de keuze van pleegouders te weinig rekening gehouden met de culturele en religieuze achtergrond van het kind.

De uithuisplaatsing van het Turkse jongetje Yunus leidde begin dit jaar tot grote ophef. Yunus was 5 maanden oud toen hij na vermeende mishandeling bij zijn biologische ouders werd weggehaald. Yunus werd tot groot verdriet van de ouders ondergebracht bij lesbische pleegouders. De Turkse commissie geeft te kennen dat het weghalen van een kind een laatste redmiddel moet zijn, waarover niet jeugdzorg maar de rechter dient te beslissen. “Het is een fundamenteel recht van elk kind om op te groeien met de eigen familie en eigen ouders in een veilige omgeving.”

Ook zou het kind de kans moeten krijgen om de moedertaal te leren, want “uithuisplaatsing mag geen reden zijn voor assimilatie.” De Nederlandse overheid lijkt zich niks aan te trekken van de Turkse kritiek. “Wij kennen het rapport niet, maar los van de inhoud: Nederland gaat over zijn eigen jeugdzorg”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Martin van Rijn (Jeugdbeleid).

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen 25 oktober 2013