Uitspraken Wilders niet discriminerend?

5174

De Hoge Raad zal de uitspraak in de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders niet herzien. Dit is door de procureur-generaal van het hoogste rechtscollege bekendgemaakt aan advocaat Gerard Spong.

In 2011 werd Wilders vrijgesproken van het aanzetten tot haat tegen en discriminatie van moslims, niet-westerse allochtonen en Marokkanen en het zich beledigend uitlaten over moslims vanwege hun religie. Advocaat Spong was echter van mening dat de Hoge Raad moest bepalen of een lagere rechter een goed rechterlijk oordeel had geveld. Volgens de procureur-generaal is er geen aanleiding om cassatie in het belang der wet in te stellen tegen het vonnis van de rechtbank in Amsterdam.

Spong zag daar wel aanleiding toe in een rapport van de Raad van Europa. Hierin stond vermeld dat Nederland niet genoeg doet tegen racisme. Ook wordt er in het rapport zorg geuit over een bepaalde interpretatie in de zaak-Wilders.

Spong hoopte dat via een oordeel van de Hoge Raad bepaald zou worden dat de Wilders’ gewraakte teksten 'wel haatzaaiend' zijn. Volgens de procureur-generaal zal hij niet in cassatie gaan, omdat het rapport geen ander licht werpt om het verzoek van de advocaat in te willigen.

Een terecht besluit, aldus Wilders. 'En nog geen 100.000 cassatieverzoeken of rechtszaken van Spong, Rabbae, moskeeverenigingen of anderen zullen me stoppen te zeggen wat ik vind', aldus de Wilders in een reactie aan het ANP.

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen
30 januari 2014