Van Aartsen vindt salafisme ‘helemaal geen stroming’

7250

Waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias Van Aartsen, vindt dat de gemeente salafistische jongeren in de stad ‘de hand moet reiken’. Hun orthodoxe gedachtegoed „moeten we accepteren”. Volgens de tijdelijke eerste burgervader is salafisme „helemaal geen stroming binnen de moslimgemeenschap”.

Van Aartsen zei donderdag tegen de gemeenteraad: „Het continu hameren op salafisme en het gevaar daarvan benadrukken, moet dat?” En: „In het gros van de gevallen zijn mensen in meer orthodoxe moskeeën, helemaal niet geneigd tot radicale daden.”

Het debat stond in het teken van de problemen bij de bestrijding van radicalisering, die aan het licht kwamen na het strafontslag van Saadia Ait-Taleb. In een maandag verschenen zeer kritisch rapport werd door hoogleraar terrorismebestrijding Beatrice de Graaf gewaarschuwd dat de rol van religie te lang onbenoemd bleef en dat dit de problemen verergerde.

Van Aartsen zei dat door het ‘continu’ over bepaalde salafistische moskeeën te hebben, ‘vervuiling van het debat’ plaatsvindt. Hij verwees naar de as-Soennah moskee in Den Haag, waar hij eerder burgemeester was. „Dat is een moskee die altijd werd vereenzelvigd met een vorm van geloof wat tot grote ellende zou kunnen leiden. Nadat daar een imam is vertrokken, is de moskee een orthodoxe moskee gebleven, maar die zo’n positieve bijdrage levert aan de gemeenschap. Dit type moskeeën is er in Amsterdam ook.”

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
23 februari 2018