Van Agt fel over Israël-koers Timmermans

4053

Oud-premier Dries van Agt heeft felle kritiek geuit tegen vertrekkend minister Frans Timmermans. Volgens Van Agt gaat Timmermans met een „lelijke smet op zijn blazoen” naar zijn nieuwe functie in Brussel toe. In een open brief verwijt hij Timmermans dat het Nederlandse Midden-Oostenbeleid „in de kern nog steeds zo eenzijdig pro-Israël is als onder je voorgangers”.

Van Agt meent dat de PvdA’er niets veranderd heeft aan de koers van VVD en CDA om de Israëlische regering vrijwel altijd te steunen. “Met de toetreding van de PvdA tot het kabinet had dit moeten veranderen. Maar onder jouw leiding heeft nu ook de PvdA die desastreuze politiek omhelsd, die ons moreel medeplichtig maakt aan het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan.”

Het ontbreekt volgens Van Agt aan “wil en daadkracht” om net zo tegen Israël op te treden als tegen Rusland. “Ook jij hebt steeds geroepen dat sancties tegen Israël niet aan de orde zijn, dat de tijd daarvoor niet rijp is. Wanneer is de tijd dan wel rijp? Als één miljoen kolonisten op land wonen dat de Palestijnen is afgepakt? Als Israël bij de volgende aanval op Gaza 5.000 Palestijnen doodt?“

Van Agt hoopt dat Bert Koenders, die Timmermans opvolgt als minister van Buitenlandse Zaken, “de visie en moed zal hebben een rechtvaardiger beleid te voeren”.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
17 oktober 2014