Van verdachte naar held

6171

De 29-jarige Mohamed Belkhadir eergisteren opgepakt als mogelijk dader van de terroristische aanslag op een moskee in Quebec. Hij was volgens Canadese media het gebedsgebouw uit gevlucht nadat hij een agent aanzag voor de dader van het bloedbad.

“Ik verleende eerste hulp aan een gewonde vriend op de gebedsvloer”, zo zegt Belkhadir tegen een verslaggever van de Canadese krant The Star. “Toen zag ik een man met een pistool en werd bang. Ik wist niet dat het een agent was en dacht dat de schutter was teruggekeerd.”

Na een nacht in de cel te hebben doorgebracht mocht de student weer naar huis. De Canadese politie heeft aangegeven dat hij geen verdachte meer is. Op sociale media wordt hij zelfs geprezen als held.

“Hij is een Canadese held die probeerde te helpen tijdens de schietpartij in de moskee”, twittert iemand. “De held die het alarmnummer belde, was ten onrechte een verdachte”, schrijft een ander.

Naar eigen zeggen was Belkhadir vlak voor de aanslag sneeuw aan het schuiven op de trappen voor de moskee. De student had niet in de gaten dat een man met een vuurwapen het gebedshuis was binnengelopen.

De schietpartij duurde volgens Belkhadir 15 tot 20 seconden. Na het laatste schot rende hij de moskee in. “Een reflex”, zo laat hij de krant La Presse weten. “Je mag iemand die gewond is niet achterlaten.”

De schutter was reeds gevlucht en de moskeevloer lag bezaaid met gewonden en doden. Belkhadir belde de politie en hielp daarna een gewonde vriend. Toen hij de gestalte van een gewapende man zag, vluchtte de student weg. Daar werd hij in de boeien geslagen.

Later op de dag lekten in de media de namen uit van de twee aangehouden verdachten. De naam Belkhadir riep gelijk vragen op. Een man van Marokkaanse afkomst, een land waar het overgrote deel van de bevolking moslim is, die een moskee aanvalt?

Na bijna twaalf uur verhoor concludeerde de politie dat Belkhadir een getuige geweest moest zijn. De 27-jarige Alexandre Bissonnette is de enige verdachte. Hem wordt de moord op zes moskeegangers ten laste gelegd. Bissonnette hield er rechts-extremistische ideeën op na.

Tijdens zijn verhoor vreesde Belkhadir dat het niet goed zou aflopen. “Dat ik niet meer zou kunnen werken, of zou mogen studeren en mijn dromen waarmaken”, aldus de 29-jarige student. Hij vreesde dat de fout niet zou worden hersteld. Toch heeft hij begrip voor zijn arrestatie. “Het is normaal dat ze mij als verdachte zagen.”

Bron: NOS.nl

Team al-Yaqeen
1 februari 2017