Vasten helpt bij chemotherapie

3201

Borstkankerpatiënten die tijdens hun chemokuur kort vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Deze conclusie volgt uit een pilotstudie die is uitgevoerd door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten werden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Cancer.

Voor de studie zijn dertien patiënten met borstkanker in een vroeg stadium onderzocht. Van de 13 patiënten werd aan 7 gevraagd om 24 uur voor en 24 uur na elke chemokuur te vasten. Bij deze groep bleek 7 dagen later het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes significant hoger te liggen, vergeleken met de niet-vastende deelnemers. Ook werd er minder schade aan het DNA van witte bloedcellen aangetroffen. Het vasten leverde geen noemenswaardige bijwerkingen op.

Het onderzoeksteam wil nu via een grote vervolgstudie bij 250 borstkankerpatiënten te weten komen of langer vasten – drie dagen van tevoren en de dag van de chemotherapie – een nog gunstiger effect heeft. Het is daarbij niet de bedoeling om de vier dagen totaal niet te eten, maar een eiwit- en caloriearm dieet te volgen. Daarnaast willen de onderzoekers kijken of deze aanpak naast het beschermen van de gezonde cellen tijdens de chemotherapie de schadelijke tumorcellen beter bestrijdt.

Afraden

Vasten rondom chemotherapie wordt nu vooralsnog afgeraden, totdat er uitgebreider onderzoek is gedaan. 'Maar de vooruitzichten zijn goed.'

Bron: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
8 oktober 2015