Verbod op Salafisme stimuleert radicalisering

2583

Deskundigen maken zich zorgen over het door de PvdA en VVD beoogde verbod op Salafisme. Zij zeggen: een verbod is een ‘recept voor radicalisering’.

Vanmiddag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel van de PvdA en VVD. Ze willen dat het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of Salafistische organisaties verboden kunnen worden. De partijen vinden de activiteiten van deze organisaties in strijd met de openbare orde. Volgens de wet zou je die dan kunnen verbieden.

‘Onbegrijpelijk voorstel’

De wetenschapper Jan Jaap de Ruiter, die veel weet van de Arabische wereld en de Islam, heeft dat voorstel ‘met verbazing gevolgd’: “Het is een onbegrijpelijk voorstel. Dit is echt een onzalig plan.”

Hij benadrukt dat Salafistische moskeeën in Nederland juist tegen geweld zijn. “Deze vorm van de Islam kent ontzettend veel regels. Ze zijn bezig met heel praktische zaken. Bijvoorbeeld met of je mag bidden met gelakte nagels.”

In de illegaliteit

Door Salafistische organisaties te verbieden, verdwijnen de aanhangers juist in de illegaliteit, vreest De Ruiter. Voor aanhangers die naar het jihadisme neigen, kan dit helemaal fout uitpakken, zegt hij: “Heel veel Salafistische moskeeën doen heel erg hun best om mensen binnenboord te houden. Het verbieden van Salafistische organisaties is een recept voor radicalisering.”

Ook Ineke Roex, antropoloog bij de Universiteit van Amsterdam, vindt het een slecht plan: “Salafistische organisaties zijn heel erg divers. De meerderheid keert zich van geweld af. Je moet juist samenwerken.”

Bron: RTLnieuws.nl

Team al-Yaqeen
1 december 2015