Verscherpte beveiliging moskeeën na aanslag Quebec

3047

Vier grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben besloten uit veiligheidsoverwegingen voorlopig de deuren te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten. Dat moet beletten dat mensen met kwade bedoelingen kunnen binnendringen.

De moskeeën doen dit uit ernstige zorgen over de veiligheid van de bezoekers na de bloedige aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Een woordvoerder spreekt van een rigoureuze maatregel. Gebedshuizen willen juist te allen tijde open staan voor iedereen.

Het gaat om de As-Soennah Moskee in Den Haag, de Essalammoskee in Rotterdam, de Blauwe Moskee in Amsterdam en Moskee Omar Al Farouq in Utrecht. De moskeebesturen zijn vandaag tot deze veiligheidsmaatregel gekomen na gezamenlijk spoedberaad te hebben gevoerd.

Moslimhaat

“Genadeloze daden zoals in Quebec dragen bij aan de toenemende moslimhaat wereldwijd”, zeggen ze in een verklaring. “Wij voelen ons genoodzaakt om onze moskeeën in Nederland tijdens het gebed te sluiten. De moskee is een open gebouw dat een ieder op elk moment van de dag kan betreden en zijn/haar rust moet kunnen vinden. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat wij deze rigoureuze veiligheidsmaatregel moeten nemen.”

De Blauwe Moskee hangt verder maandag camera’s op, liet de woordvoerder weten. Ook werden al eerder bij diverse gebedshuizen beveiligers ingezet.

Bezorgd

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) gaf eerder vandaag al aan diep geschokt te zijn door de aanslag. “Wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid van moskeeën in Nederland en wij roepen de moskeeën op meer waakzaam te zijn richting de verkiezingen. Meer preventieve veiligheidsmaatregelen zijn de aankomende maanden gewenst”, aldus woordvoerder Said Bouharrou.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
30 januari 2017