Verslag Benefiet Syrië

6911

Wij, de moslimgemeenschap in Nederland, hebben eergisteren (zaterdag 26 januari 2013) een nieuwe mijlpaal bereikt in het gezamenlijk nastreven van het goede. Wij wisten in minder dan een week tijd een bedrag bij elkaar te sprokkelen van minstens 250.000 euro voor de Syrische vluchtelingen in Jordanië. Het uiteindelijke bedrag maken wij, met de Wil van Allah, een dezer dagen bekend.

De beelden die onze broeders van stichting as-Soennah met zich mee brachten vanuit het kamp az-Zactarie hebben diep indruk gemaakt op de moskeebezoekers en op de mensen die ons vanuit huis volgden. Dit resulteerde in een massale stroom van donaties. Wij zagen kinderen die hun spaarpot kwamen legen, en reisbureaus, kraamzorginstellingen, eetgelegenheden en sportwinkels die hun dagomzet schonken en geschminkte meisjes die langs de deuren gingen om geld op te halen.

Zo’n actie laat ons weer beseffen dat de Islam bindt en verbindt. Dat het oog van het geloof niet selectief is en verder kijkt dan het hier en nu. Dat bijvoorbeeld een zuster die kort geleden moslim is geworden zich geroepen voelt om iets te doen voor haar broeders en zusters in de vluchtelingenkampen en 5.000 euro doneert. Dat de fabrikant van de woonwagens zeer onder indruk raakt van onze hulpactie en besluit om de prijs van de woonwagens omlaag te brengen. Dat een jongetje al een geruime tijd bezig is met het bij elkaar rapen van geld voor een Playstation, maar op het laatste moment toch van gedachten verandert en het geld doneert aan de arme kindertjes in het vluchtelingenkamp.

Er werd ook regelmatig gebeld vanuit het buitenland door mensen die zich betrokken voelden bij onze hulpactie en ons een warm hart toedragen. Zo werd er contact gelegd met Sheikh Moehanna, de directeur van de actie ‘Vervang de tent door een woonwagen’. De Sheikh kwam tijdens ons gesprek niet meer uit zijn woorden. Zijn stem werd verstikt door zijn tranen. De schrijnende beelden van de vluchtelingen waren in zijn geheugen gegrift. Ook werd een filmpje getoond van de welbekende Sheikh Aacidh al-Qarnie die zich tot de mensen in Nederland richtte en een dringend verzoek deed om de vluchtelingen niet in de kou te laten staan.

Niemand kon het droog houden na het zien van de beelden van Yoessef die aan een nieraandoening lijdt en geen geld heeft voor een operatie, Gharam die haar vader moet missen en Hamza die zich een nieuwe naam heeft toegeëigend, omdat hij weigert langer Bashar te heten. Ook de beelden van de huidige tenten waarin de vluchtelingen verblijven, deden het besef bij de mensen groeien. Alleen van het kijken ernaar kregen de mensen een verstikkend gevoel, laat staan als je daarin moet leven.

Ook aan de kant van de vrouwen werden kosten noch moeite gespaard om deze benefiet tot een groot succes te maken. Zo konden de bezoekers zaterdag tegen een kleine vergoeding genieten van een heerlijk warm drankje en een smakelijke versnapering. En gisteren werd er een benefietmarkt gehouden waarvan de opbrengst volledig naar de Syrische vluchtelingen gaat. De vrouwen wisten uiteindelijk met o.a. hun maaltijden, hartige snacks, zoete koekjes en gebakjes een bedrag van 10.000 euro op te halen. Namens de vluchtelingen: hartelijk dank hiervoor en moge Allah het van jullie accepteren.

Aanstaande woensdag zal een delegatie van stichting as-Soennah naar Jordanië afreizen om erop toe te zien dat jullie donaties goed terecht komen. Natuurlijk houden wij jullie hiervan op de hoogte. Wij vragen Allah om iedereen die deze hulpactie heeft opgezet en hieraan heeft geholpen en bijgedragen rijkelijk te belonen en het goede te schenken in deze wereld en het Hiernamaals. En in het bijzonder alle vrijwilligers van stichting as-Soennah en stichting al-Yateem. En tot slot onze felicitaties aan de moslimgemeenschap in Nederland met deze prachtige prestatie en blijf je inzetten voor het goede.

Bestuur stichting as-Soennah 28 januari 2013