Verslag interview met Shamona-tv

7017

Eergister is, zoals jullie weten, Sheikh dr. Rachid Nafi geïnterviewd door de Arabische zender Shamona-tv. Aanleiding voor dit interview was de actie die stichting as-Soennah i.s.m. stichting al-Yateem en al-Yaqeen heeft gedaan voor de Syrische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp in az-Zactarie, Jordanië.

Het ontstaan van de inzamelingsactie

Na een inleidend woordje over de stichtingen zelf en hun activiteiten voor de Dacwah, sprak hij over de totstandkoming van het idee om de Syrische vluchtelingen te helpen. Samen met een aantal Mashaayikh is de actie eigenlijk klein begonnen, maar uitgegroeid tot wat het nu geworden is. Het idee begon om slechts een klein aantal woonwagens te doneren, maar dit is nu uitgegroeid tot meer dan honderd te doneren woonwagens. Dankzij de Hulp van Allah en de donateurs.

Erbarmelijke toestand ook op gebied van geloof

Verder is er gesproken over de ernst van de toestand van het Syrische volk. Naast het feit dat zij nu zo beproefd worden met verlies van levens en bezittingen, zijn zij ook belemmerd geweest in het leren kennen van hun geloof. Volwassen mannen die bijvoorbeeld niet eens Soerat al-Faatihah op een correcte manier konden lezen. Er heerst onwetendheid. En dit is te danken aan de dominante invloeden van vele Sjiitische groeperingen binnen het Syrische volk, zoals de Alevieten en de Rawaafid.

Blijf doneren

Daarom deed Sheikh dr. Rachid Nafi een dringende oproep aan eenieder van ons en de kijkers thuis om ook nu nog steeds geld te doneren, zodat er in de tentenkampen moskeeën gebouwd kunnen worden. Moskeeën waar de mensen, en met name de kinderen, onderwezen kunnen worden over hun geloof en waar ze op een gedegen manier kunnen bidden. Want nu komen ze samen voor het gebed, maar staan zij in de kou en in de modder waar zij hun neerknielingen moeten doen. Doneren kan overigens nog steeds op onze benefiet site.

Daarnaast heeft hij een oproep gedaan om te komen met geneeskundige en medische hulp.

Stichting as-Soennah

Verder heeft de Sheikh de kijkers een goed inzicht gegeven in waar stichting as-Soennah voor staat. Een stichting die Dacwah als hoofdactiviteit heeft gemaakt en hierin investeert om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de islamitische boodschap. Lessen, lezingen, opnames, livestreams, een website, alles wordt gebruikt om dit doel te bereiken.

Daarnaast wordt deze stichting gefinancierd door haar bezoekers en wordt er geen cent overheidsgeld gevraagd voor de bouw of het onderhoud van de moskee die een waarde kent van vier miljoen euro. De stichting heeft nog een schuld bij de mensen van een half miljoen euro, maar desondanks heeft ze zich de erbarmelijke toestand van de Syrische vluchtelingen aangetrokken en voelde ze zich verantwoordelijk om hen te helpen.

Blijf geduldig

Tot slot heeft de Sheikh ons en de vluchtelingen op het hart gedrukt om geduldig te zijn. De verhalen in de Koran leren ons dit. De Profeten en de gelovigen hebben door de geschiedenis heen vele ontberingen moeten doorstaan, maar de overwinning kwam altijd na geduld, inzet, inspanning, smeekbedes, vertrouwen op Allah, een zuivere intentie en een zuiver credo. Deze gemeenschap bezit veel goeds, en deze actie heeft dat wel bewezen.

Voor de volledige uitzending, klik hier.

Team al-Yaqeen 5 februari 2013