Vijf moskeeën in Birmingham toegetakeld

3376

Nog geen week na de terroristische aanslagen op moslims in Nieuw-Zeeland zijn vijf moskeeën in de Engelse stad Birmingham beschadigd. Getuigen zagen hoe een man met een sloophamer de ramen van enkele moskeeën in de stad insloeg. Zowel de daders als het motief zijn momenteel onbekend. Aldus de lokale politie.

De politie ontving afgelopen nacht rond half drie een eerste melding. Het betrof een man die een sloophamer gebruikte om de vensters te vernielen van de moskee op Bichfield Road, in het noorden van Birmingham. Minder dan een uur later kwam er een nieuwe melding binnen over hetzelfde soort incident bij een andere moskee.

De politie vermeerderde daarop haar patrouilles rond religieuze gebouwen in de stad en ontdekte twee andere beschadigde moskeeën. Later in de ochtend werd duidelijk dat er ook nog een vijfde moskee was beschadigd. De politie van regio West Midlands liet weten dat het motief onbekend is en dat rechercheurs en de terreurbestrijdingseenheden de zaak in onderzoek hebben.

“Belangrijk dat iedereen zich verenigt”

“Sinds de tragische gebeurtenissen in Christchurch in Nieuw-Zeeland hebben agenten en het personeel van de politie van de West Midlands nauw samengewerkt met de geloofspartners in de hele regio om geruststelling en steun te bieden aan moskeeën, kerken en plaatsen van gebed”, aldus hoofdcommissaris Dave Thompson van de politie van West Midlands in een verklaring.

“In deze moeilijke tijden is het ongelooflijk belangrijk dat iedereen zich verenigt tegen degenen die onenigheid, onzekerheid en angst willen creëren in onze gemeenschappen”, zo werd geroepen.

Shabana Mahmood, parlementslid voor Birmingham, zei dat de aanvallen “echt verschrikkelijk” waren. “Ik zou alle bewoners willen aansporen om kalm te blijven en [de politie] te bellen met iedere soort informatie die u eventueel heeft”, tweette ze. “Wijkagenten werken vandaag nauw samen met de moskeeën in de West Midlands”, liet de politie ook nog weten.

50 doden bij bloedbad in Nieuw-Zeeland

Nog geen week geleden werd in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch 50 mensen doodgeschoten en tientallen gewond geraakt bij aanvallen op twee moskeeën. De politie arresteerde hiervoor een rechtse extremist uit Australië na de bloedige aanslag. Er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Verschillende antiracistische verenigingen waarschuwen geregeld voor de opkomst van islamofobie in de Britse samenleving. Volgens een onderzoek dat in februari door Hope Not Hate werd gepresenteerd, wordt de Islam door meer dan een derde van de Britten als een “bedreiging” voor hun manier van leven beschouwd.

Lees het volledige bericht op: HLN.be

Team al-Yaqeen