VN faalt in uitvoering Syriëresoluties

3282

Ondanks internationale afspraken sterven er steeds meer burgers in de Syrische oorlog. Ook vluchten steeds meer inwoners en wordt het werk van hulpverleners steeds moeilijker. Dit is de conclusie van 21 hulporganisaties in een rapport dat vandaag is verschenen.

Volgens het onderzoeksrapport falen de leden van de VN Veiligheidsraad en de strijdende partijen in de uitvoer van drie resoluties die burgers en hulpverleners bescherming zou moeten bieden. De afgelopen twaalf maanden zijn er meer mensen gedood, ontheemd en hulpbehoevend geworden, aldus het rapport Failing Syria.

"Failing Syria laat zien dat de vechtende partijen en ook de VN eigenlijk totaal geen gehoor geven aan deze belangrijke resoluties waardoor het leed van de Syrische bevolking voortduurt", aldus Jorrit Kamminga van Oxfam Novib, één van de 21 organisaties achter het rapport.

Hij noemt de woorden van de VN leeg. "De humanitaire crisis is alleen maar erger geworden. De vraag is wat deze resoluties opleveren: Wat biedt een resolutie aan een Syrische moeder als haar huis wordt gebombardeerd en haar kinderen honger lijden?", vraagt Kamminga zich hardop af.

Vorig jaar stierven ruim 76.000 burgers in de oorlog tussen het regeringsleger van president Bashar al-Assad en de oppositiepartijen en de strijd door en tegen IS. In moeilijk bereikbare gebieden wonen 4,8 miljoen mensen. De hulpkonvooien bereikten volgens het rapport vorig jaar 1,1 miljoen mensen terwijl dit aantal 2,9 miljoen was in 2013.

Bron:Nu.nl

Team al-Yaqeen
12 maart 2015