VN-rapporteur: boerkaverbod doet vooral kwaad

2943

Het Nederlandse boerkaverbod doet meer kwaad dan goed. Tot dit oordeel komt rapporteur Tendayi Achiume van de Verenigde Naties (VN). „Deze wet hoort niet thuis in een maatschappij die zichzelf laat voorstaan op het promoten van de gelijkheid van man en vrouw”, aldus Achiume.

Ondanks dat de wettekst neutraal is geformuleerd tegen gezichtsbedekking op bepaalde openbare plaatsen, zoals het openbaar vervoer en het onderwijs, meent de rapporteur dat uit ‘het politieke discours eromheen’ duidelijk naar voren komt dat ‘moslimvrouwen het bedoelde doelwit zijn’ van het verbod.

Achiume vindt dat de wet meer voor problemen zorgt dan deze oplost. „De wet voedt het beeld dat moslimvrouwen met gezichtsbedekking gevaarlijk zouden zijn en lijkt polarisatie te bevorderen.”

Den Haag

Achiume is mensenrechtendeskundige en gaat door het leven als professor in de rechten aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA). Afgelopen week was zij in Nederland om onderzoek te doen naar discriminatie en de manier waarop de overheid daarmee omgaat. Haar eerste bevindingen maakte ze maandag bekend in Den Haag.

Achiume meent dat er in het onderwijs meer aandacht zou moeten komen voor ‘kolonialisme en slavernij’ en de Nederlandse rol daarin. Ook zou er duidelijker naar voren komen wat etnische minderheden en migrantengroepen hebben bijgedragen aan de Nederlandse welvaart.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen