Voorstel voor Islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust in Amsterdam

1494

Afgelopen vrijdag is er bij de gemeente Amsterdam een aanvraag ingediend voor een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust. Momenteel heeft de stad deze voorziening niet.

 Locatie

 Op de beoogde locatie van de islamitische begraafplaats, gelegen bij begraafplaats Westgaarde, is plaats voor 450 graven.

Begraafplaats De Nieuwe Ooster heeft een islamitisch perceel waar moslims met het aangezicht richting Mekka begraven kunnen worden. Het uitvaartgebouw is voorzien met voorzieningen voor islamitische begrafenisrituelen. Echter er is geen vooraf gegarandeerde eeuwige grafrust. Een verlangen van de meeste moslims. Ditzelfde geldt ook voor het huidige islamitische perceel van Westgaarde.

De aanvraag is ingediend door een stichting die aangeeft verschillende islamitische organisaties in de regio Amsterdam te vertegenwoordigen. “Een initiatief met zoveel steun vanuit de moslimgemeenschap is uniek,” aldus Van de Loo, bestuurslid van de stichting.

Coronacrisis

De wens voor een begraafplaats met eeuwige grafrust is er niet voor het eerst. De wens werd door de coronacrisis versterkt toen het maandenlang onmogelijk was om overledenen naar bijvoorbeeld Marokko te repatriëren voor een begrafenis in het land van herkomst. Veel families maakten hierdoor gebruik van de islamitische begraafplaats in Almere. Echter is deze inmiddels bijna vol.

Van de Loo: “We willen in Amsterdam kunnen sterven en begraven worden. Het is toch gek dat ik als Amsterdamse niet in mijn eigen stad begraven kan worden?”

Grafrechten verlengen

In de huidige situatie is het op papier mogelijk eeuwige grafrust te realiseren, door iedere tien jaar de grafrechten te verlengen. Dat kan praktisch lastig zijn, aldus Van de Loo. “Je moet verzekerd zijn van nabestaanden die dat blijven doen. Je zadelt je kleinkinderen op met enorme kosten. Er kunnen situaties ontstaan waarbij iemand voor allemaal ooms en tantes steeds weer de grafrechten moet verlengen en financieren.”

Ook in andere gemeenten zijn er plannen om een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust te realiseren. Ook in steden als Den Haag, Rotterdam en Utrecht gaat het om particuliere begraafplaatsen.

Bron: Parool.nl

 

Team al-Yaqeen

5 oktober 2020