Vraag moslim niet afstand te nemen van IS

3925

Hoewel goed bedoeld, is het toch verkeerd om moslims, als groep of individueel, te vragen afstand te nemen van het geweld dat IS bezigt in Syrië en Irak. Dat zei de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, zaterdag in een toespraak bij het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Koning Willem-Alexander was daar ook aanwezig.

Donner beweert dat de eenheid in de samenleving bedreigd wordt door het „gif van de haat” en de achterdocht die het geweld van terreurbeweging IS in de wereld oproept. Maar moslims in Nederland vragen daar afstand van te nemen, impliceert dat „we ze ervan verdenken dat zij óók zo zijn.” Katholieken en protestanten werden tijdens de gewelddadigheden in Noord-Ierland ook niet opgeroepen zich daarvan te distantiëren, vertelt Donner.

Als we ervan uitgaan dat moslims per definitie gevaarlijk en radicaal zijn, dan wordt er langs religieuze lijn een gevaarlijke scheiding in de samenleving aangebracht. Mensen mogen niet verdacht worden op basis van hun religie, betoogde Donner.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
12 oktober 2014