“Wat is Macrons probleem met de Islam en moslims?”

2129

De Turkse president Erdogan heeft in een tv-toespraak de geestelijke gezondheid van zijn Franse ambtgenoot Macron ter discussie gesteld. Erdogan uitte felle kritiek op Macrons houding tegenover moslims. Hij vroeg zich hardop af: “Wat is Macrons probleem met de Islam en moslims?” Ook stelde hij over Macron: “Hij heeft psychische hulp nodig.”

De reactie van Erdogan volgt op de woorden van Macron eerder deze maand die zei dat de Islam een religie is die wereldwijd in een crisis zou verkeren. En ook in de nasleep van de terreuraanslag op een Franse leraar waarna de regering in Parijs maatregelen heeft genomen in haar heksenjacht tegen islamitische organisaties.

Selectieve Franse verontwaardiging

Ondanks dat de Franse regering zegt te staan voor vrijheid noemt zij de woorden van Erdogan onacceptabel en heeft haar ambassadeur uit Turkije teruggeroepen.

Niet Alleen

Turkije staat niet alleen in haar kritiek op Macron en de Franse aanpak. Naast president Erdogan heeft ook de Pakistaanse president Khan kritiek geuit op Macron door aan te geven dat de Franse president zich schuldig maakt aan ‘polarisatie en marginalisatie, die onvermijdelijk leidt tot radicalisering’.

Ook in andere islamitische landen is er verontwaardiging over de harde, Franse aanpak van islamitische instanties. Deze ophef wordt mede veroorzaakt door het projecteren van spotprenten van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) op gebouwen. Zo waren omstreden cartoons van het weekblad Charlie Hebdo woensdagavond onder meer te zien op de gevels van de stadhuizen van Montpellier en Toulouse om hiermee solidariteit te tonen.

De Organization of Islamic Cooperation (OIC), waarbij 57 landen zijn aangesloten, veroordeeld de vertoning van de spotprenten. Onder meer in Marokko, Koeweit en Pakistan wordt inmiddels via sociale media opgeroepen tot een boycot van Franse producten die zich steeds meer lijkt uit te breiden naar andere landen.

Bron: Nos.nl

 Team al-Yaqeen