Weer varkenskop gedumpt bij moskee

2088

Bij de El-Fath moskee in Lansingerland is een afgehakte kop van een zwijn neergelegd. Het bestuur van de moskeevereniging heeft aangifte gedaan na de vondst.

De kop werd op dinsdag 15 maart door onbekenden achtergelaten op het terrein van de moskee aan de Gemeentewerf in Berkel en Rodenrijs. Pas gisteren werd besloten om het nieuws wereldkundig te maken. Volgens de gemeente Lansingerland was daartoe besloten om het politieonderzoek niet in de weg te zitten.

Grens overschreden

De El-Fath moskee heeft de afgelopen maanden geregeld te maken gekregen met kleine vernielingen, zoals ingegooide ramen en kapotte bloembakken en nam deze vernielingen niet al te serieus. Echter kwam de vondst van de varkenskop als een schok, aldus Noureddine el-Amiri: "Het is heel raar, want het was onrustig in het land, ook hier bij Rotterdam. Wij waren dat echt bespaard gebleven. Maar dit was echt een shock."

Het moskeebestuur vindt dat men met de actie een grens is overgegaan. "Het is een gerichte provocatie, discriminatie en een grove belediging richting moskeebezoekers en godshuis", aldus El-Amiri.

Ook gemeente verwerpt de actie

De moskeevereniging heeft inmiddels aangifte gedaan van de achtergelaten varkenskop. Het bestuur verzoekt de politie de zaak serieus te onderzoeken en te kijken of de veiligheid van de moskeebezoekers gewaarborgd is. Ook is er uitgebreid contact met de gemeente. Loco-burgemeester Simon Fortuyn zegt de actie aan alle kanten te verwerpen. "Dit is geen communiceren."

Fortuyn twijfelt of de actie te maken heeft met de opvang van asielzoekers in Lansingerland. "Natuurlijk zijn er verschillende meningen, maar ik denk wel dat we altijd met elkaar in gesprek zijn en niet tot dit soort provocerende acties overgaan. Het past niet bij Lansingerland en we keuren het ook ten zeerste af."

Dreiging tegen moskeeën

De laatste maanden zijn er veel incidenten bij moskeeën. Eerder werden varkenskoppen achtergelaten bij moskeeën in onder meer Boskoop en Mijdrecht. En eind februari ontvingen moskeeën in het hele land – waaronder vier in Rotterdam – een dreigbrief met daarin anti-islamteksten en hakenkruizen.

Bron: Rijnmond.nl

Team al-Yaqeen
21 maart 2016