Werkgever mag hoofddoek verbieden op werkvloer

2412

Een bedrijf mag een werkneemster verbieden een hoofddoek te dragen als het verbod gebaseerd is op een bedrijfsreglement. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie dinsdag geadviseerd. Een hoofddoekverbod is volgens haar legitiem als een werkgever religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit wil uitstralen.

De zaak was aangespannen door een moslima die als receptioniste werkte bij de Belgische beveiligingsonderneming G4S die ook receptiewerk uitvoert. Samira Achbita wilde na drie jaar in dienst te zijn geweest een hoofddoek gaan dragen en werd daarom ontslagen.

Volgens de advocaat-generaal is er in dit geval geen sprake van directe discriminatie. Dit hoofddoekverbod berust niet op stereotypen of vooroordelen tegenover een of meer specifieke godsdiensten of religieuze overtuigingen in het algemeen, luidt het devies.

Indirect

Het verbod kan wel indirecte discriminatie op grond van godsdienst opleveren. Deze vorm van discriminatie kan gerechtvaardigd zijn door het streven van de werkgever om een legitiem beleid van religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit te handhaven.

Achbita eiste een schadevergoeding bij de Belgische rechter en werd ondersteund door het Belgische anti-discriminatiecentrum. Het Hof van Cassatie legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-Hof in Luxemburg.

In veel gevallen volgen de rechters van het Hof het advies van de advocaat-generaal op.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
2 juni 2016