Winston Churchill zou bekeren tot Islam

3993

Winston Churchill was een voorstander van het Britse wereldrijk, vocht in drie koloniale oorlogen en steunde de oprichting van de staat Israël. Op het eerste gezicht lijkt Winston Churchill geen vriend van de moslims. Churchill bleek volgens recente vondsten echter dermate onder de indruk van de Islam te zijn dat zijn familie vreesde dat hij zich ertoe zou bekeren. Dat blijkt uit geopenbaarde brieven uit het Churchill-archief in Cambridge.

'Alsjeblieft, bekeer je niet tot de Islam,' schreef zijn schoonzus Gwendoline Bertie in 1907. 'Ik heb in jouw gedrag een oriëntaalse tendens waargenomen, een pasja-achtige neiging, werkelijk waar.' Elders in het schrijven waarschuwt ze de toen 32-jarige Churchill dat de Islam een sterke aantrekkingskracht heeft.

De historicus Warren Dockter stuitte op de brieven tijdens het onderzoek voor zijn boek Winston Churchill and the Islamic World, dat ter gelegenheid van Churchills vijftigste sterfdag verschijnt.

De avonturier Churchill heeft altijd grote bewondering gehad voor de diverse culturen die onderdeel waren van het Britse wereldrijk, dat in 1920 ruim 87 miljoen moslims telde.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zamelde, de inmiddels premier Churchill, geld in om een grote moskee bij het Regent's Park te bouwen. Een daad die hem steun opleverde in de moslimwereld.

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen
30 december 2014