Zittend plassen is beter

9130

cAa’ishah zei: “Wie jullie vertelt dat de Profeet (vrede zij met hem) staand heeft geürineerd, geloof hem niet. Hij urineerde slechts zittend.”

(Sahieh Soenan an-Nasaa’ie)

Nu heeft medisch onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uitgewezen dat zittend plassen beter is voor de gezondheid. Hierdoor loopt de blaas namelijk beter leeg en verkleint het het risico op blaasontsteking.

Ook oudere mannen met een vergrote prostaat ondervinden baat hierbij. Bij een vergrote prostaat is de plasstraal minder krachtig, waardoor er urine kan achterblijven in de blaas. Hierdoor kunnen blaasontsteking en blaasstenen ontstaan. “Sommige artsen adviseren dan om zittend te plassen, maar tot vandaag was hier geen bewijs voor”, aldus de onderzoeksgroep.

Uit het onderzoek is gebleken dat oudere mannen met een vergrote prostaat gebaat zijn bij het zittend plassen. Er blijft minder urine in de blaas achter, er lijkt een krachtigere straal te zijn en de 'plastijd' lijkt korter. “Wanneer je zit zijn de spieren in benen en bekken meer ontspannen, waardoor je de blaas beter leeg kunt plassen”, verklaart één van de onderzoekers.

Prostaatproblemen ontstaan veelal bij mannen vanaf middelbare leeftijd, en zijn gerelateerd aan het ouder worden. “Van de mannen boven de tachtig heeft zo’n 90 procent plasklachten vanwege een vergrote prostaat. Zij zijn vaak niet goed ter been en kunnen bang zijn om te vallen. Hierdoor spannen zij de spieren in de bekkenbodem extra aan en wordt leegplassen van de blaas nog lastiger.”

De onderzoekers melden dat het zittend plassen even effectief is als de medicatie die de spierspanning rondom de blaas verminderen.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
6 augustus 2014